Guvernul german a respins miercuri cererea guvernului român, formulată de premierul Ciolacu aflat în vizită oficială la Berlin, de a staționa permanent trupe pe teritoriul țării noastre, trasmite DPA, preluată de Agerpres.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că Germania consideră că „nu este obligată” să trimită o brigadă a Bundeswehr-ului în România, întrucât menţine o cooperare militară cu Lituania în cadrul NATO, în timp ce Franţa cooperează cu România.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a promis săptămâna trecută Lituaniei că 4.000 de soldaţi germani vor fi staţionaţi în această ţară.
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă comune la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, că ar dori să vadă trupe germane în România pentru a ajuta la securizarea flancului estic al NATO, notează agenţia germană de presă.
Marcel Ciolacu a fost întrebat la conferinţa de presă la ce se aşteaptă în privinţa consolidării flancului estic al NATO în contextul Summitului de la Vilnius şi după ce Germania a promis că 4.000 de soldaţi vor fi plasaţi în Lituania.
„Cred că decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldaţi… Eu sper ca pe teritoriul României, cât de curând, să avem militari germani permanenţi. Este evident că va fi un conflict de lungă durată. Mai mult, cu toţii ne-am fi aşteptat, poate, să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toţii ştim că nu se putea acest lucru. Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operaţii, în acest moment, arată cu totul altfel. Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente şi sper ca, împreună cu domnul cancelar, să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens şi în acest demers”, a transmis Ciolacu.
Germania spijină aderarea României la Schengen
Premierul Ciolacu a efectuat o vizită oficială de două zile în Germania. El a fost primit marți după-amiază de cancelarul Olaf Scholz. Cei doi au discutat despre pozibilitatea unei prezențe militare permanente în România a trupelor germane, despre aderarea României la Schengen și dezvoltarea relațiilor economice bilaterale.
Dacă cu prezența trupelor germane în România, Ciolacu nu a primit decât un refuz, în privința aderării la Schengen, cancelarul german a dat asigurări că susține demersul României.
„Germania susţine România pentru ca ţara dumneavoastră să devină anul acesta membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. România a întreprins deja eforturi majore pentru aderarea la spaţiul Schengen şi aceste eforturi trebuie apreciate. Noi ne implicăm cu toată forţa pentru aceasta”, a spus Scholz.
„România și-a îndeplinit toate cerințele. Bulgaria așteaptă un raport MCV, România nu mai are acest mecanism impus de Comisia Europeană. Cred că e corect ca orice politică internă să nu afecteze politica UE și o decizie a Parlamentului European și a Comisiei. Politicile interne e bine să țină de spațiul intern. Ca lideri politici trebuie să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat când luăm anumite decizii”, a spus la rândul său Marcel Ciolacu.
Aderarea României la spaţiul Schengen şi cooperarea economică bilaterală urmează să se afle printre subiectele ce vor fi discutate, potrivit Agerpres.
Din delegaţia guvernamentală care îl însoţeşte pe premier în vizita de lucru în Republica Federală Germania fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi europarlamentarul Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului.
***