2 noiembrie, 2016

chinezi-cumparaturi-ue-companiiGuvernul german dorește noi puteri pentru a bloca preluarea companiilor locale de către firmele chineze, mai ales dacă este vorba de domenii strategice, după ce valoarea achizițiilor de anul acesta a ajuns la o cifră record – de 12,5 miliarde de dolari, adică de 8 ori mai mult decât în 2015, după calculele Bloomberg.

Berlinul a început în acest sens presiuni la nivelul Uniunii Europene pentru adoptarea de noi reguli ce ar permite statelor membre să-şi protejeze de asaltul chinezilor companiile din sectoarele considerate strategice.

Cel mai mare susținător al acestor măsuri protecționiste este ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, liderul Social Democratic Party.


Cancelarul Angela Merkel nu s-a exprimat încă pe acest subiect, nu a explicat dacă sprijină sau nu această inițiativă.

Ministrul adjunct al economiei, Matthias Machnig, a declarat pentru Financial Times că Germania agrează investiţiile străine, însă priveşte cu reticenţă tranzacţiile din ultima vreme, întrucât par orchestrate de stat – multe dintre companiile chineze în acest val shopaholic au legături cu statul chinez, iar țintele lor să indice un interes pentru tehnologia de vârf germană.

“Trebuie să dispunem de capacitatea de a investiga tranzacţiile când este clar că ogica din spatele acestora ţine de politica industrială sau de transferurile tehnologie”, a declarat Machning.

Germania a devenit anul acesta principala țintă a cumpărăturilor făcute de chinezi – o preluare pe săptămână

Îngrijorările au apărut anul acesta, când s-a ajuns la o preluare pe săptămână, potrivit informațiilor Dealogic.


Valoarea totală a urcat la peste 11 miliarde de dolari (conform Dealogic) și 12 miliarde dolari conform Bloomberg, comparativ cu recordul din 2014, de numai 2,6 miliarde dolari.

preluari-firme-germane-de-catre-chineze

Îngrijorări și la Washington din cauza achizițiilor făcute de chinezi în Germania

Cei mai mulți investitori chinezi vânează de fapt acces la know-how -ul nemților, fiind interesați de tehnologii care pot fi folosite și în domeniul militar, se tem experți din UE și SUA.

Companiile chineze pot investi mult mai ușor în Europa decât este posibil în sens invers, iar în Europa lipsesc organisme de genul Committee on Foreign Investment care există în SUA și care decide asupra preluărilor ce pot prezenta riscuri pentru securitatea națională.

Reuters relata că această Comisie americană a blocat în ianuarie, pe motive de securitate națională, preluarea diviziei din California a companiei Lumileds (a grupului olandez Philips). O afacere de 3,3 miliarde de dolari pentru 80% din acțiuni.

Motivul exact al interdicției a rămas necunoscut (Philips nu are voie să dezvăluie concluziile organismului american), dar se bănuiește că acesta ar fi implicarea chinezilor în consorțiul ce dorea să cumpere firma respectivă. Iar domeniul vizat era cel a LED-urilor, care sunt semiconductori, adică o industrie considerată în SUA parte a infrastructurii critice, potrivit Reuters.

Comparativ cu aceste practici din SUA, “nu există o gândire strategică a investițiilor străine în Europa”, a declarat pentru The Wall Street Journal Markus Ferber, europarlamentar german.

Achizițiile chinezilor în Germania “nu sunt doar afaceri; sunt afaceri coordonate de statul chinez”, explică Nadège Rolland, de la National Bureau of Asian Research, Washington.

Tensiuni diplomatice după retragerea aprobării pentru Aixtron

Sigmar Gabriel și-a arătat nemulțumirea în iulie și a încercat să blocheze afacerea pentru Kuka, specializată în robotică, însă preluarea a fost finalizată în cele din urmă în august, pentru cinci miliarde dolari.

Punctul culminant a fost atins cu încercarea Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC) de a achiziționa liderul de piață Aixtron (cu 732 milioane de dolari), tot din domeniu echipamentelor cu semicondutori.

Serviciile secrete americane i-au atenționat pe germani în legătură cu riscurile implicate de această tranzacție ce va oferi Beijingului acces la tehnologie ce poate fi folosită în scopuri militare.

Pe 21 octombrie, ministrul Sigmar Gabriel a anunțat retragerea aprobării acestei preluări și reluarea analizei. Procesul ar putea dura două- trei luni după ce ministerul va colecta toate documentele relevante.

Luni, Beijingul a convocat un oficial de vârf al ambasadei germane pentru a discuta această decizie a Berlinului de bloca prleuarea producătorului de cipuri.

“Există o temere reală că tehnologia urmează să părăsească Germania”, a declarat Sophie Meunier, cercetător la Princeton University, specializată pe tema investițiilor în străinătate făcute de chinezi.

Reglementatorul german în domeniu examinează și preluarea de către Sanan a unor divizii ale Osram Licht AG.

Potrivit FT, investițiile chineze în Europa au ajuns anul trecut la un nivel fără precedent, de 23 de miliarde de dolari (incluzând datele din Norvegia și Elveția), conform unui raport al firmei Baker & McKenzie, și a companiei de consultanță Rhodium Group.

În același an, preluările din SUA s-au cifrat la doar 15 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: