marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 aprilie, 2021

Curtea Constituţională a Germaniei a invalidat joi legea pentru plafonarea chiriilor apartamentelor din Berlin, întrucât autorităţile locale nu aveau autoritatea necesară pentru a adopta astfel de reguli. Aceste reglementări sunt atributul guvernului federal, a spus Curtea, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Partidele din coaliţia care conduce Consiliul Local din Berlin au căzut de acord, la sfârșitul anului 2019, să impună o limită superioară de 9,80 euro (10,90 dolari) pe metrul pătrat, în cazul chiriilor stabilite la circa 1,5 milioane de locuinţe construite înainte de 2014.

Plafonarea chiriilor a intrat în vigoare în luna februarie 2020 şi a obligat proprietarii să reducă chiriile pentru mai mult de 300.000 de chiriaşi şi să le îngheţe la noul nivel, timp de cinci ani.


În decizia sa anunţată joi, Curtea Constituţională a Germaniei a precizat că Guvernul federal este responsabil pentru astfel de decizii.

Legislaţia în materie de locuinţe este de competenţa statului german, astfel că autorităţile locale din Berlin şi-au depăşit competenţa atunci când au promulgat această lege. Legea „nu este compatibilă cu Constituţia şi în consecinţă anulată”, a decis Curtea Supremă de la Karlsruhe.

Doar 18,4% din locuitorii Berlinului sunt proprietari de locuinţe

În urma deciziei Curţii Constituţionale, chiriile care au fost îngheţate sau reduse pot reveni la nivelul la care erau înainte. În plus, mii de chiriaşi ar putea fi obligaţi să plătească, retroactiv, bani pentru lunile în care au plătit chirii reduse.

Cu toate acestea, cele două mari grupuri imobiliare, Deutsche Wohnen şi Vonovia, şi care împreună deţin mai multe zeci de mii apartamente în capitala Germaniei, au promis că nu vor solicita plata arieratelor chiar dacă sunt îndreptăţite să facă acest lucru.


„Niciun locatar al Deutsche Wohnen nu îşi va pierde locuinţa din cauza acestei decizii”, a informat compania într-un comunicat de presă.

„Decizia Curţii Constituţionale este logică şi plafonarea chiriilor nu a fost o modalitate adecvată pentru a rezolva problemele de pe piaţa imobiliară din Berlin. Chiriaşii nu ar trebui să sufere neplăceri financiare de pe urma unor decizii politice”, a declarat la rândul său directorul general de la Vonovia, Rolf Buch.

Timp de mai mulţi ani chiriile din Berlin au fost mai mici decât în alte oraşe importante din Europa, dar începând din 2008 aproape s-au dublat în condiţiile în care aproximativ 40.000 de persoane s-au mutat în fiecare an în capitala Germaniei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit celor mai recente cifre publicate de portalul imobiliar Immowelt, berlinezii alocă, în medie, un sfert din salariul lor pentru chirie. Doar 18,4% din locuitorii Berlinului sunt proprietari de locuinţe, unul din cele mai mici procente din Europa.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: