duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 martie, 2020

Noul premier al Landului Thuringia, Bodo Ramelow

Conservatorii din Germania au permis miercuri alegerea unui premier de extremă stânga în landul est-german Thuringia.

Votul de miercuri vine la trei săptămâni după scandalul provocat în prima rundă de alegeri a conducerii regionale, când Creștin Democrații Angelei Merkel și extrema dreaptă (AfD) au impus alegerea unui premier dat de formațiunea liberală Democrații Liberi, partid care abia a trecut pragul electoral.

Bodo Ramelow (Die Linke) a devenit premier al landului în condițiile în care reprezentanții CDU din parlamentul regional s-au abținut de la votul de miercuri


Victoria candidatului extremei stângi a fost asigurată cu 42 de voturi – date de Die Linke, Verzi și SPD, partide care au format o coaliție minoritară de stânga (parlamentul regional are 90 de locuri). Cei 20 de reprezentanți CDU s-au abținut de la vot, alte 23 de voturi mergând către contracandidatul AfD.

”Monstrul” politic de la alegerile din februarie

Rezultatul alegerilor regionale din Thuringia organizate în februarie au transmis o undă de șoc în întreaga scenă politică germană din cauza alianței CDU – AfD care a impus premierul landului. În politica germană, o alianță a formațiunilor tradiționale cu extrema dreaptă este o mișcare politică de neacceptat din cauză că amintește contextul politic care a permis ascensiunea lui Adolf Hitler.

Angela Merkel a descris drept de ”neiertat” votul din februarie din Thuringia, iar efectul imediat a fost demisia președintelui CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, care urma să preia dela Angela Merkel poziția de Cancelar, și demisia premierului ales al Thuringiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În noua rundă de alegeri, CDU a încheiat un acord cu Die Linke (care a câștigat alegerile regionale din 2019), cu Verzii și cu SPD, potrivit căruia urma să se abțină de la un nou vot și să coopereze în chestiunile majore cu alianța minoritară de guvernare.


Cele patru partide au mai decis organizarea de noi alegeri regionale în aprilie 2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: