31 ianuarie, 2019

UPDATE: Locţiitorului șefului SMAp este îndeplinită acum de către generalul-locotenent Adrian Tonea.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a semnat însă, joi, după decizia CAB, un ordin prin care Adrian Tonea este înlocuit în postul de locțiilor al șefului Statului Major cu generalul-locotenent Laurian Anastasof.

***


Curtea de Apel a suspendat joi decretul prin care președintele Klaus Iohannis a prleungit cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă (foto) de Șef al Statului Major General al Armatei Române.

Conducerea este preluată de locțiitorul acestuia, conform legii.

Şeful Statului Major al Apărării conduce Statul Major al Apărării şi exercită comanda deplină a structurii de forţe a Armatei României. Este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu recurs.


Suspendarea are loc într-un context important – chiar în ziua în care la București are loc reuninea miniștrilor de Apărare din UE și se află în vizită Jens Stoltenberg, secretar general NATO, precum și comisarul european pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Minuta Curții de Apel:

Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepția inadmisibilității cererii de suspendare, excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Administrația Prezidențială ca nefondate. Ia act de renunțarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018.

Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 pînă la pronunțarea instanței de fond. Cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțarea hotărârii se face prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.

Pe fond, procesul are termen pe 12 februarie.

Disputa dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria

Ministrul Gabriel Leș, care nu îl susține pe Nicolae Ciucă pentru un nou mandat, a propus CSAT numirea în această funcție a generalului Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și la Uniunea Europeană.

Potrivit legii, mandatul Șefului de Stat Major este de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Numirea în funcție este făcută de șeful statului, la propunerea ministrului Apărării.

Poziția de Șef al Statului Major poate fi ocupată de unul dintre comandanții celor 3 arme din România: Marină, Aviație și Terestră – situație în care generalul Scarlat, propunerea ministrului Apărării, nu se află în acest moment.

Mandatul lui Nicolae Ciucă expira la data de 31 decembrie.

Pe 28 decembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat prleungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă.

În aprilie 2017, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se arăta nemulțumit de Nicolae Ciucă. El a spus că nu i-a plăcut afirmaţia şefului Statului Major General, Nicolae Ciucă, potrivit căreia România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, aşteptându-se de la general la „foarte multă rigoare”, având în vedere funcţia pe care o deţine. Liviu Dragnea explica atunci că nu au fost încă finalizate procedurile parlamentare.

Președintele Iohannis consideră  că generalul Ciucă este „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea”.

”Cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a explicat președintele decizia sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: