vineri

29 martie, 2024

9 martie, 2016

apache-1Prezența armatei americane în Europa se va intensifica începând de anul viitor, când vor fi trimise echipamente militare de ultimă generație, de la elicoptere dotate cu rachete anti tanc la vehicole capabile să distrugă transportoarele blindate rusești, anunță Bloomberg.

Echipamentele de luptă urmează să fie pre-poziționate astfel încât să poată fi folosite în situații de criză, SUA și NATO fiind determinate să stopeze ambițiile hegemoniste ale președintelui rus Vladimir Putin, anunță oficiali ai armatei și documente consultate de Bloomberg.

Inițiativa americană de pre-poziționare a echipamentelor de luptă include trimiterea în Europa a tancurilor M1A2 Abrams și a elicopterelor AH-64 Apache și UH-60 Black Hawk – trei dintre instrumentele din categoria ”Big 5” deținute de armata americană, care au mai acționat în câmpul tactic european începând din 1980, când au contrabalansat cu succes amenintarea trupelor Pactului de la Varșovia asupra a ceea ce strategii numeau ”breșa Fulda” din Germania.


hodgesGeneralul-locotenent Ben Hodges (foto) a anunțat că prima unitate blindată care va sosi în Europa anul viitor va fi Brigada a 3-a a Diviziei 4 de infanterie, staționată în prezent la Fort Carson, Kansas. O brigadă obișnuită este compusă din aproximativ 87 de tancuri, 138 de vehicole de luptă Bradley și 18 obuziere mobile.

”În fiecare zi a anilor 2017, 2018 și 2019 va exista în Europa o brigadă, cu toate echipamentele sale și cu toți militarii ei, care va desfășura exerciții militare”, afirmă Ben Hodges. În procesul de rotație va fi implicată și o unitate de luptă a aviației americane.

Procesul de rotație a militarilor americani va costa Statele Unite 507 milioane euro în 2017.

”Un important punct al planului îl constituie prezența elicopterelor Apache”, afirmă comandantul trupelor americane din Europa. O brigadă aviatică de luptă standard conține 2.800 de militari, 48 elicoptere AH-64 Apaches, 53 elicoptere UH-60 Black Hawks și 24 de drone Shadow și Gray Eagle.


O altă decizie importantă se referă la alocarea a 530 milioane dolari pentru echiparea transportoarelor Stryker cu tunuri de 30 de mm.

”După ce am văzut cu ce s-a confruntat armata ucraineană, a trebuit să ne gândim să creștem puterea de foc astefl încât să fim capabili să distrugem transportoarele rusești”, spune generalul Hodges.

”Un Striker nu este un tanc, dar dacă trecem de la tunurile de 20 mm la cele de 30 mm vom fi mult mai eficienți în situația unei confruntări reale”, a precizat generalul american.

Armata dorește ca General Dynamics Corp. să integreze tunurile produse de Orbital ATK Inc. în turelele autonome Protector concepute de Kongsberg Gruppen ASA din Norway. General Dynamics urmează să livreze un prim lot de 8 vehicole de test.

De asemenea, au fost reutilate și forțele care au rolul de a contracara tacticile rusești utilizate în războiul din Ucraina, inclusiv războiul cibernetic.

“Lucrăm intens, folosindu-ne de lecțiile învățate în Ucraina”, iar rezultatul muncii noastre este utilizat în Centrul Multinațional Comun din Hohenfels, Germania, afirmă generalul-locotenent Ben Hodges, comandant al trupelor americane din Europa.

Trimiterea de echipamente militare americane în Europa, care fusese suspendată după încetarea Războiului Rece, este acum o componentă a Inițiativei de Reasigurare Europeană promovată de Departamentul Apărării. Președintele SUA, Barack Obama, a solicitat alocarea a 3,4 miliarde dolari pentru acest program în anul fiscal 2017, de 4 ori mai mult decât bugetul alocat operațiunii în 2016. Scopul declarat este acela de ”a crește securitatea zonei și de a reasigura aliații NATO și partenerii europeni”, ca răspuns la ”creșterea tentativelor Federației Ruse de a influența opțiunile de politică externă și internă ale țărilor vecine ei”.

Creșterea capabilităților armate nu semnifică, afirmă Bloomberg, intenția de sporire a numărului celor 30.000 de militari americani staționați în Europa, pe fondul suplimentării echipamentelor, armata americană va pune în aplicare planul de rotire în regiune a celor 9 brigăzi blindate.

Armata americană intenționează să cheltuie aproximativ 25 de milioane dolari pentru antrenarea partenerilor săi în regiune, de către forțele operaționale speciale, în vederea executării unor posibile misiuni de luptă. De asemenea, SUA dorește să îmbunătățească sistemele de procesare și distribuție în cadrul NATO a informațiilor obținute prin mijloacele proprii de supraveghere aeriană.

Generalul-locotenent Ben Hodges a evidențiat importanța ca ”forțele de opoziție” să capete experiență în urma unor  exerciții care să plece de la ultimele inițiative militare rusești- războiul electronic și ofensivă cyber-operațională.

”Furnizăm deja Centrului Multinațional Comun acest gen de capabilități rusești astfel încât să demarăm antrenamentele de contracarare a acestor acțiuni”, anunță Ben Hodges, care precizează însă că scopul ultim al acestor acțiuni este acela de a evita o confruntare deschisă cu Rusia.

Evelyn Farkas, fost înalt responsabil al Pentagonului cu zona Rusia, afirmă că Moscova ”trebuie să conștientizeze faptul că deținem forțe capabile de reacție rapidă” în cazul în care ar acționa împotriva unuia dintre aliații NATO.

”Și rușii, și aliații noștrii, vor înțelege că este o demonstație a capabilităților noastre de răspuns, însă este posibil ca aliații să dorească mai mult”, afirmă Evelyn Farkas, care speră că ”și alți membri importanți ai NATO vor contribui la acest efort”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: