Când vezi acțiuni cu rezultat evident de destabilizare financiară a țării, acțiuni începute cu ideea impozitului pe gospodarie și continuate cu Split TVA, nu poți să nu te gândești că azi România e teatrul unui război hibrid, avertizeză avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul Finanțelor.
Într-un interviu pentru Ziare.com, Gabriel Biriș a explicat ce efecte vor avea măsurile preconizate de guvern asupra salariilor, pensiilor și afacerilor, în special cele cu capital autohton, dar și recentele decizii luate de BNR.
”Este începutul sfârșitului independenței BNR. (…) Principala problemă va fi inflația. Când arunci lei în piață, e ca și cum ai tipări bani. Am uitat de hiperinflație? Unele dezechilibre create de actualul guvern, în special creșteri de pensii și salarii, nu pot fi corectate decât prin inflație, posibil că acesta să le fie planul”, spune Gabriel Biriș.
Întrebat despre Split TVA, fostul secretar de stat a declarat:
”Nu pot intelege in cheie rationala, ci in doar in cheia hranirii ego-ului unora. La discutiile de la Finante nu au participat demnitari, ci doar staff tehnic. Am spus cu totii ca proiectul este atat de distructiv ca nu avem cum sa propunem imbunatatiri ale textului.
La CES, aviz negativ in unanimitate. La Comisia de Dialog Social, avizul a fost negativ. Sondajele facute la IMM-uri si companii mari au aratat dezacordul total fata de masura… Cu toate acestea, parca in ciuda tuturor, O.G. 23 a fost aprobata de Guvern.
De mentionat ca anul trecut, ca secretar de stat, eu am reusit sa obtin aviz pozitiv unanim la CES pe o masura privind casele de marcat, care implica o cheltuiala pentru companii. Le-am explicat ca este importanta pentru combaterea evaziunii si au inteles. Deci se poate, daca ai argumente. Mediul de afaceri onest sustine combaterea evaziunii, split TVA nu ajuta insa cu nimic la asta. (…)
Victor Ponta a remediat problema facand regimul optional, cand a realizat costul electoral. Domnii Florin Georgescu si Liviu Voinea erau la butoane, dumnealor au gandit masura. Eu cred ca tot dumnealor sunt autorii acestei idei cu TVA Split.
Au convins pe liderii PSD ca prin masura asta vor putea reduce diferenta dintre TVA declarat si TVA platit. Dar masura nu va reduce in niciun fel evaziunea… Sunt atatea alte masuri serioase care puteau fi luate care sa reduca evaziunea, dar si sa usureze sarcina administrativa, atat pentru contribuabil, cat si ANAF.
Cu cine vor mai combate ei evaziunea cand toata forta lor de control va fi blocata sa „linga” dosarele pentru eliberarea sumelor din contul de TVA? Totul va implica niste costuri uriase in firme, la ANAF, in banci, pe care tot noi le vom plati.
TVA split va lovi in special IMM-urile, unde avem antreprenori romani aproape 100%. IMM-urile vor suferi cel mai mult, multinationalele vor avea resurse sa administreze, unele vor putea chiar sa duca costul suplimentar in pret.”
Gabriel Biriș a fost întrebat și ce poate face guvernul pentru a remedia impasul economic în care a intrat. Răspunsul este:
”Masuri pot fi luate, numai sa fie dorite. Va dau niste exemple. Toata lumea vorbeste despre multinationale care muta profitul, dar de ce nu mai vorbeste nimeni despre transparentizarea detinerilor in off-shore ale cetatenilor romani? Zecile de miliarde parcate prin paradisuri fiscale nu ne intereseaza? Impozitarea averilor nedeclarate nu ne mai intereseaza?
Taxarea inversa este o alta masura care ar rezolva toata problema fraudei de TVA in business to business. Nici asta pare ca nu ne intereseaza, Romania este acum foarte pasiva la Bruxelles pe aceasta tema, desi sunt discutii serioase cu privire la viitorul TVA.”