Fuziunea dintre Deutsche Bőerse şi London Stock Exchange Group (LSE) ar putea eşua după ce LSE a afirmat că este puţin probabil ca tranzacţia să fie aprobată de Comisia Europeană (CE), ca urmare a refuzului părții britanice de a vinde o patformă de tranzacții din Italia.
Modul de comunicare adoptat de LSE, chiar înaintea deciziei CE, este neobişnuit în cazul unor tranzacții de asemenea natură – remarcă Reuters.
Fuziunea părea să se apropie de succes, după ce operatorii celor două burse au bătut palma într-o tranzacție de 29 de miliarde de euro, acum un an. Tranzacţia ar da naştere celui mai mare operator bursier din lume în funcţie de cifra de afaceri.
Dincolo de problema prețului fuziunii, fuseseră depășite dificultăți mari în privința vânzării de participațiilor la casele de compensare LCH Clearnet Clearnet (controlată de LSE) şi Eurex Clearing (filială a Deutsche Boerse), pentru a satisface reglementările antitrust europene.
Acum, însă, o afacere mult mai mică, platforma de tranzacții MTS din Milano controlată de LSE, încurcă marea tranzacție, probabil decisiv, după tonul deciziei bursei londoneze de a nu o vinde, pentru a „acționa cât se poate de bine în interesul (propriilor) acționari”.
MTS reprezintă o parte relativ mică din afacerile LSE dar este „o platformă majoră de tranzacţionare a titlurilor de stat europene, în special în Italia, ceea ce este sistemic important”. Operatorul bursei de la Londra controlează şi Borsa Italiana.
Ca urmare, „pe baza actualei sale poziţii, este puţin probabil ca Comisia Europeană să aprobe tranzacţia”, conchid reprezentanţii Bursei din Londra.
Pe de altă parte, marea fuziune a intrat sub semnul întrebării după ce Brexitul a devenit certitudine. Politicienii germani au cerut ca sediul principal al mega-operatorului bursier să fie la Frankfurt și nu la Londra.
Luni la prânz, acţiunile London Stock Exchange scădeau cu 3,26%.