miercuri

24 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

19 octombrie, 2022

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind licenţa industrială unică, document care stabileşte cadrul juridic general, instituţional şi de reglementare pentru acordarea unei licenţe industriale unice.

OUG simplifică și procedurile de emitere a licenţelor, autorizaţiilor, acordurilor, avizelor şi permiselor necesare în vederea desfăşurării unei activităţi industriale.

Apare Oficiul pentru Licență Industrială

În acest sens, se înfiinţează Oficiul pentru Licenţă Industrială, cu rol de raţionalizare, simplificare şi digitalizare a procedurilor specifice în vederea obţinerii licenţei industriale unice.


De la Oficiul pentru Licență Industrială se vor obţin licenţe industriale, autorizaţii, acorduri, avize, permise sau alte acte administrative prevăzute de lege în vederea desfăşurării unei activităţi industriale. Antreprenorii vor beneficia de obţinerea licenţei industriale unice prin depunerea cererii într-un singur punct de contact electronic.

La acest oficiu va exista și un simulator de licenţă, pentru a cunoaşte din timp termenele de obţinere, procedurile şi tarifele aferente. Vor fi eliminate controalele duble și va fi interzisă impunerea de condiţii de acordare a licenţei care dublează cerinţe şi controalele echivalente – sau comparabile ca scop – la care solicitantul licenţei industriale a fost supus deja în România.

Licența industrială, jalon PNRR

Intrarea în vigoare a legii „Licenţei industriale unice” reprezintă jalonul 243, din cadrul Componentei 9 „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare”.

Proiectul de act normativ a avut la bază raportul „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania”, elaborat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi lansat în România în luna mai 2022.


Scopul proiectului de act normativ îl reprezintă modificarea sau renunţarea la procedurile care împiedică ritmul de dezvoltare a noilor investiţii, prin oferirea unui cadru legal predictibil pentru solicitanţii şi titularii de licenţe.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: