cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

FT – poziția boardului editorial: Kovesi, femeia potrivită să fie procurorul șef al Europei

28 februarie, 2019

Laura Codruța Kovesi, femeia potrivită să fie procurorul-șef al Europei, titrează Financial Times, deasupra unui editorial asumat de board-ul editorial al prestigioasei publicații financiare. ”UE ar trebui să reziste la presiunile României și să o numească pe Kovesi”, scrie FT, declarându-și astfel sprijinul total pentru candidata româncă la funcția de procuror-șef al Parchetului Europen (EPPO), poziție pe care aceasta și-o dispută cu procurorul francez Jean-Francois Bohnert.

UE are acum ocazia să transforme declarațiile pro-justiție în fapte, prin numirea lui Kovesi în această importantă funcţie europeană, în pofida lobby-ului masiv din partea Guvernului României împotriva fostei şefe DNA, este de părerea board-ul FT.


„Trebuie să aleagă pentru acest job persoana cea mai calificată. Aceasta este Laura Codruța Kovesi, un curajos și distins procuror din România”, se spune în editorial.

„Eforturile doamnei Kovesi au inspirat milioane de compatrioți să ceară clasei politice să oprească obstrucționarea prelungitei decontaminări a vieții publice din România,” mai spune publicația.

Printre argumentele în favoarea acesteia, FT amintește și faptul că ea reușește să facă față Guvernului României, care a încălcat în mod repetat valorile și normele europene, care stau la baza statului de drept, guvern ce se opune cu fermitatea candidaturii ei.

Niciunul dintre ceilalți doi candiați, foarte onorabili și calificați, se mai spune în editorial, nu are experiența lui Kovesi de a duce, uneori singură, o luptă dificilă împotriva corupției politice adânc înrădăcinate în țara ei.


Laura Codruța Kovesi a fost desemnată, miercuri, de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie  şi Afaceri Interne (LIBE), ca fiind cel mai bun candidat pentru a deveni primul procuror-șef al Parchetului European.

În conformitate cu articolul 14 din Regulamentul privind EPPO, procurorul-șef european este numit pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Fosta șefă a DNA a obținut miercuri 26 de voturi, în timp ce contracandidatul său Jean-Francois Bohnert, Franța, a vost votat de 22 de europarlamentari.

Ce urmează:

“Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedinţii PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE. Ei vor decide paşii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul”, explică un comunicat al Parlamentului European.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: