duminică

22 mai, 2022

Franţa vrea să suspende temporar prevederi din acordul Schengen, din cauza imigranţilor tunisieni

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 aprilie, 2011

Franţa analizează posibilitatea suspendării provizorii a aplicării acordului Schengen, pentru a opri afluxul de imigranţi proveniţi din Tunisia şi Libia via Italia, potrivit unei surse din Palatul Elysee, citate de AFP.

Comisia Europeană a precizat, însă, că nu a fost notificată cu privire la intenţia Franţei de a suspenda provizoriu acordul de liberă circulaţie a persoanelor în Europa şi a reamintit, vineri, că reluarea temporară a controalelor la frontiere ar trebui să fie argumentată corespunzător.

”Noi nu am fost notificaţi cu privire la această intenţie”, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei.


Potrivit Codului Schengen, doar o ”ameninţare gravă pentru ordinea publică sau securitatea internă” poate, în mod excepţional excepţional, justifica reintroducerea controalelor la frontiere, pe o perioadă limitată, cu o durată maximă de treizeci de zile, ce se poate eventual reînnoi atât timp cât există ameninţarea.

Italia a acordat permis de rezidenţă pentru şase luni celor peste 20.000 de tunisieni sosiţi în zonele sale de coastă, din luna ianuarie, pentru ca aceştia să poată merge la ”prieteni şi părinţi” aflaţi în Franţa şi în alte ţări din Europa.

Duminică, Parisul a oprit circulaţia trenurilor dinspre oraşul italian Ventimiglia spre sud-estul Franţei, pentru a împiedica afluxul de imigranţi tunisieni cărora Italia le-a eliberat permisul de rezidenţă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a afirmat recent că  acordul Schengen îi permite Franţei să blocheze temporar, din motive de ordin public, traficul trenurilor provenite din Italia.


România se pregăteşte să preia circa 200 de refugiaţi aflaţi în Italia, proveniţi din Nordul Africii, după o ofertă de sprijin făcută personal de preşedintele Traian Băsescu premierului italian Silvio Berlusconi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: