joi

20 iunie, 2024

14 noiembrie, 2022

Franţa a cerut duminică Uniunii Europene ”să se pronunţe foarte rapid” asupra acţiunilor de urmat în urma refuzului Italiei de primi un grup de 230 de migranţi, pe care ONG-ul ce operează nava Ocean Viking i-a debarcat într-un port francez, după refuzul guvernului italian de a permite acostarea navei.

Declaraţia îi aparţine purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, care a criticat ”o decizie unilaterală, inacceptabilă (…) ineficientă şi injustă din partea actualului guvern italian, ceea ce impune răspunsuri europene”, agenţiilor AFP şi EFE, citate de Agerpres.

La rândul ei, şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a ameninţat Italia cu ”consecinţe dacă mai persistă cu această atitudine” de a refuza debarcarea migranţilor aduşi la ţărm de navele ONG-urilor.


Guvernul de la Paris a anunţat deja ca represalii contra Italiei anularea preluării a 3.500 de migranţi care urmau să fie transferaţi din Italia către Franţa în baza mecanismului european voluntar de redistribuire a refugiaţilor între statele membre.

Guvernul Meloni nu mai ptrimește migranți

Guvernul italian de dreapta condus de Georgia Meloni a decis să pună capăt practicii de a primi migranţii recuperaţi pe Mediterana de nave ale diferitelor ONG-uri, pe care le acuză că alimentează valul migrator dinspre Africa. Potrivit noului guvern de la Roma, ţărilor de pavilion ale acestor nave le revine responsabilitatea primirii migranţilor, în cazul navei Ocean Viking aceasta fiind Norvegia.

”La bordul acestor nave nu sunt naufragiaţi, ci migranţi”, a declarat Georgia Meloni, după ce ministrul francez de interne Gérald Darmanin afirmase că, în virtutea dreptului internaţional, ”când o navă cere să acosteze cu naufragiaţi la bord, portul cel mai sigur, cel mai apropiat este cel care trebuie să o primească, în cazul de faţă Italia”.

Potrivit ministrului francez, două treimi dintre migranţii de pe nava Ocean Viking vor fi redistribuiţi în Germania, Croaţia, România, Bulgaria, Lituania, Malta, Portugalia, Luxemburg şi Irlanda.


Vicepremierul italian Matteo Salvini a anunţat duminică ”măsuri dure” împotriva ONG-urilor care acţionează pentru recuperarea migranţilor pe Marea Mediterană, ameninţându-le pe acestea cu amenzi şi confiscarea navelor.

Matteo Salvini este şi ministru al infrastructurii și a emis un ordin conform căruia va fi permisă debarcarea în Italia numai a migranţilor vulnerabili, iar aceasta numai după o vizită medicală efectuată în prealabil la bordul navelor.

La reuniunea de luni a miniștrilor de Extreerne din UE, șefuil diplomației italiene va ”supune discuţiei problema migraţiei cu multă sinceritate şi hotărâre, pentru că este o problemă ce durează de ani şi este absolut necesar să fie soluţionată”.

Antonio Tajani a cerut deocamdată Comisiei Europene elaborarea unui ”cod de conduită pentru ONG-uri” şi a subliniat că este necesară abordarea chestiunii migraţiei şi cu ţările africane, de unde provin majoritatea migranţilor care ajung în Europa folosind ruta mediteraneană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: