joi

28 martie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

5 iunie, 2020

Franța și Germania, cele două mari puteri economice ale UE, și-au unit forțele și intră în domeniul ultra-competitiv al cloud computing cu proiectul denumit ”Gaia-X”, pus la dispoziția companiilor europene ca alternativă la serviciile giganților americani și chinezi (Amazon și Alibaba) de stocare a datelor.

Presa europeană prezintă proiectul ”Gaia-X”, lansat joi ca organizație nonprofit înființată în Belgia, gândit ca agregator de servicii cloud-hosting oferite în prezent de zeci de companii europene, care va permite transfer gratuit de date și care vor fi protejate de Regulamentul european strict de protecție a datelor.

Guvernele Germaniei și Franței au precizat că doresc ca ”Gaia-X” să devină un proiect pan-european și a încurajat celelalte state membre să se alăture proiectului.


”Dacă vrem să avem vreo șansă să ne afirmăm în lume ca Europa, atunci suntem obligați să ne unim forțele”, a declarat pentru Politico ministrul german al Economiei înaintea unei conferințe cu omologul său francez, Bruno Le Maire.

Proiectul se încadrează în efortul european global de asigurare a ”suveranității digitate” a Europei și are certe perspective de succes deoarece între membrii fondatori ai ONG-ului belgian se numără un grup de 22 de mari companii europene, între care Deutsche Telekom, Orange, Bosch, Siemens, Atos, OVHcloud și BMW.

Membrii fondatori vor finanța în primii ani proiectul ”Gaia-X” cu 1,5 milioane euro, anual. Contribuția va crește în timp proporțional cu succesul inițiativei.

”Noi nu suntem nici China, nici Statele Unite. Suntem state europene cu valori proprii, cu interese proprii pe care vrem să le apărăm. Criza coroavirus ne-a demonstrat că giganții IT sunt câștigători în crize”, a declarat presei și ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.


Criticii proiectului vorbesc de inconsistența conceptului european, care prevede, între altele, inclusiv participarea gigantului american Google. Ministrul german al Economiei spune însă că participanii non-europeni vor fi obligați să respecte normele UE de protecție a datelor.

Cloud-computing permite companiilor și instituțiilor să stocheze date și să ruleze aplicații pe servere externe, practic echivalentul digital al spațiilor de lucru comune. În loc să investească în achiziția de servere, companiile ”închiriază” spațiu de stocare în cloud, care vine ”la pachet” cu asistență de securitate și protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Alternativa cloud-computing a ”explodat” în popularitate în ultimii ani, generând o piață globală de sute de miliarde euro. Problema este că Europa a pierdut startul în domeniu, fiind practic un spectator al dezvoltării câtorva companii americane și chineze ce au ajuns să domine piața.

Amazon Web Services asigură gigantului american Amazon peste trei sferturi din profit, fiind cel mai mare jucător din piață. Google, Microsoft și chinezii de la Alibaba recuperează însă rapid decalajele.

Pe lângă miza financiară, Gaia-X are o importantă componentă de securitate. Autoritatea germană de protecție a datelor anunța anul trecut, de exemplu, că date sensibile ale instituțiilor germane stocate pe serverele Amazon sunt în pericol să fie consultate de autorități americane.

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: