luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iulie, 2012

Diminuarea puterii de cumpărare cu 0,3% în primul semestru se va dubla în a doua parte a acestui an, ceea ce va însemna o pierdere însumată pe 2012 de aproape un procent pentru gospodăriile franceze, potrivit ultimelor date prezentate de INSEE, institutul de statistică al Hexagonului. Asta deși previziunile arată o creștere de economică de 0,1% în trimestrul trei și una de 0,2% în trimestrul patru.

Cu un rezultat cumulat de 0,4% pe ansmablul lui 2012, economia franceză va evita recesiunea, spre deosebire de Italia sau Spania, dar promisiunea electorală făcută de Francois Hollande de 1,7% spor al PIB în 2013 se anunță extrem de greu de atins. Contracția cererii interne în principalele țări partenere va afecta exporturile și efortul de consolidare a finanțelor publice.

Dar principala problemă cu care se va confrunta Franța este creșterea șomajului, cele circa 25.000 de slujbe pierdute în sectorul de piață non-agricol fiind o mărturie în acest sens. De la circa 1,9 milioane persoane la începutul lui 2008, numărul celor aflați în evidențele oficiilor de muncă a crescut la 2.922.100 persoane în categoria A (fără nici un fel de activitate) la mijlocul acestui an, cea mai mare cifră din august 1999 încoace.

Dacă se adaugă categoriile B și C ( persoane cu activitate redusă), numărul șomerilor se situa la finele lunii iunie 2012 la 4.621.000 persoane, în creștere cu 0,6% față de luna anterioară. Nivel echivalent cu traversarea pragului psihologic de 10%, cu perspectiva unei evoluții nefavorabile spre 10,3% până la finalul anului.


Cea mai afectată categorie de vârstă este cea a persoanelor de peste 50 de ani, unde creșterea numărului celor care caută de lucru a fost de 14% în ultimele 12 luni. De asemeni, majorarea a fost mai pronunțată pe segmentul șomajului de lungă durată (8,5% în ultimele 12 luni).

Urmare a acestor evoluții de pe piața muncii, în termeni de venit disponibil brut, puterea de cumpărare se va reduce cu 0,6%, dar, măsurată pe unitate de consum diminuarea va fi și mai însemnată, de 1,2%. O asemenea evoluție nu a mai avut loc din 1984, din vremea guvernului socialist condus de Pierre Mauroy, când, ce-i drept, reculul a fost de 1,9%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Asta în pofida trendului descendent pe care s-a înscris inflația, ce ar urma să revină în luna decembrie la nivelul de 1,4% pe an, urmare în principal a scăderii costurilor la energie și a păstrării unui nivel dinamic al prestațiilor sociale, care au avansat cu 3,2% comparativ cu anul 2011. O explicație constă în creșterea valorii totale a impozitelor prelevate cu 13,7 miliarde de euro.

Rata de economisire a gospodăriilor populației urcase la 16,2% la finele anului trecut sub efectul incertitudinilor aferente perioadei de criză. Ea se va reduce, potrivit prognozelor, inclusiv prin suprataxarea imobilelor de valoare ridicată , la 15,6% pe finalul lui 2012, ceea ce va mai amortiza din diminuarea veniturilor la nivelul cererii interne.

Una peste alta, piața franceză, cea de a treia ca mărime pentru exporturile românești, se anunță a fi una cu acces dificil și deosebit de competitivă, reluarea creșterii cererii interne și refacerea puterii de cumpărare din 2011 fiind prevăzute de abia pentru anul viitor.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: