vineri

19 aprilie, 2024

17 iulie, 2012

Diminuarea puterii de cumpărare cu 0,3% în primul semestru se va dubla în a doua parte a acestui an, ceea ce va însemna o pierdere însumată pe 2012 de aproape un procent pentru gospodăriile franceze, potrivit ultimelor date prezentate de INSEE, institutul de statistică al Hexagonului. Asta deși previziunile arată o creștere de economică de 0,1% în trimestrul trei și una de 0,2% în trimestrul patru.

Cu un rezultat cumulat de 0,4% pe ansmablul lui 2012, economia franceză va evita recesiunea, spre deosebire de Italia sau Spania, dar promisiunea electorală făcută de Francois Hollande de 1,7% spor al PIB în 2013 se anunță extrem de greu de atins. Contracția cererii interne în principalele țări partenere va afecta exporturile și efortul de consolidare a finanțelor publice.

Dar principala problemă cu care se va confrunta Franța este creșterea șomajului, cele circa 25.000 de slujbe pierdute în sectorul de piață non-agricol fiind o mărturie în acest sens. De la circa 1,9 milioane persoane la începutul lui 2008, numărul celor aflați în evidențele oficiilor de muncă a crescut la 2.922.100 persoane în categoria A (fără nici un fel de activitate) la mijlocul acestui an, cea mai mare cifră din august 1999 încoace.

Dacă se adaugă categoriile B și C ( persoane cu activitate redusă), numărul șomerilor se situa la finele lunii iunie 2012 la 4.621.000 persoane, în creștere cu 0,6% față de luna anterioară. Nivel echivalent cu traversarea pragului psihologic de 10%, cu perspectiva unei evoluții nefavorabile spre 10,3% până la finalul anului.


Cea mai afectată categorie de vârstă este cea a persoanelor de peste 50 de ani, unde creșterea numărului celor care caută de lucru a fost de 14% în ultimele 12 luni. De asemeni, majorarea a fost mai pronunțată pe segmentul șomajului de lungă durată (8,5% în ultimele 12 luni).

Urmare a acestor evoluții de pe piața muncii, în termeni de venit disponibil brut, puterea de cumpărare se va reduce cu 0,6%, dar, măsurată pe unitate de consum diminuarea va fi și mai însemnată, de 1,2%. O asemenea evoluție nu a mai avut loc din 1984, din vremea guvernului socialist condus de Pierre Mauroy, când, ce-i drept, reculul a fost de 1,9%.

Asta în pofida trendului descendent pe care s-a înscris inflația, ce ar urma să revină în luna decembrie la nivelul de 1,4% pe an, urmare în principal a scăderii costurilor la energie și a păstrării unui nivel dinamic al prestațiilor sociale, care au avansat cu 3,2% comparativ cu anul 2011. O explicație constă în creșterea valorii totale a impozitelor prelevate cu 13,7 miliarde de euro.

Rata de economisire a gospodăriilor populației urcase la 16,2% la finele anului trecut sub efectul incertitudinilor aferente perioadei de criză. Ea se va reduce, potrivit prognozelor, inclusiv prin suprataxarea imobilelor de valoare ridicată , la 15,6% pe finalul lui 2012, ceea ce va mai amortiza din diminuarea veniturilor la nivelul cererii interne.

Una peste alta, piața franceză, cea de a treia ca mărime pentru exporturile românești, se anunță a fi una cu acces dificil și deosebit de competitivă, reluarea creșterii cererii interne și refacerea puterii de cumpărare din 2011 fiind prevăzute de abia pentru anul viitor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: