joi

20 iunie, 2024

7 iunie, 2024

Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5 și va instrui piloţii care vor opera aceste aparate, a anunțat președintele Emmanuel Macron.

„Franţa doreşte pace şi vom lupta pentru ea, dar pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei” în războiul cu Rusia, a spus Macon într-un interviu acordat postului France 2, preluat de Agerpres.

Avioanele multirol Mirage 2000 au fost fabricate de compania franceză Dassault şi armata franceză deţine circa 300 de astfel de aparate. Mirage 2000-5 este versiunea modernizată. Acest tip de avion nu se mai află în producţie după ce a fost înlocuit de avionul de nouă generaţie Rafale.


În prezent, patru ţări s-au angajat să trimită avioane de luptă americane de tip F-16 Ucrainei – Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda.

Instructori pentru pregătirea piloților ucraineni

”Vom forma piloţi ucraineni încă din această vară. În mod normal sunt necesare cinci până la şase luni”, a mai precizat Emmanuel Macron.

El anunţă că această formare urmează să aibă loc în Franţa.

”Dorinţa noastră este să formăm o brigadă. Propunem să formăm 4.500 de militari ucraineni, să-i echipăm şi să-i antrenăm”, a continuat el.


Şeful statului francez a anunţat că trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina nu se află pe ordinea de zi, în pofida faptului că această problemă ”nu este tabu”, în opinia sa.

Franţa susţine un plan al unui Coaliţiei europene de instructori militari care să foemeze trupe ucrainene în Ucraina.

Însă acest proiect pare departe de a fi fost finalizat, deoarece numeroase ţări se întrebă care sunt consecinţele în privinţa Moscovei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: