luni

27 mai, 2024

3 mai, 2011

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi a fost trimisă în judecată, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru presupuse acte de corupţie, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un comunicat de presă.

Procurorii DNA o acuză pe Ridzi de infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

 


Ce spun procurorii că a făcut Ridzi

 

Conform rechizitoriului, în perioada 17 martie -22 mai 2009, inculpata, în calitate de ordonator principal de credite, a hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări  servicii având acest obiect. Anchetatorii susţin că ministerul lui Ridzi a acordat peste 3 milioane de lei societăţilor comerciale Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, pentru  servicii de promovare, banii fiind mult mai mulţi decât solicitaseră firmele.

Ridzi a decis unilateral ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen. În acest fel, s-a urmărit crearea unei confuzii cu privire la identitatea prestatorilor pentru ca în final, să se poată plăti către SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL sumele substanţiale prevăzute în contracte, chiar şi în absenţa unor contraprestaţii.


Ea a decis divizarea achiziţiei în trei contracte, pentru a crea aparenţa organizării unor manifestări de amploare la nivel naţional care să justifice plata, către cele doua firme, a întregii sume alocate.

Contractele includeau prestaţii supraevaluate, despre care ministrul ştia că nu vor fi executate ori că vor fi realizate, în locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicaţii financiare minime, având ca sursă tot bugetul MTS.

După atribuirea contractelor, Ridzi a dispus plata sumei de 3 milioane de lei plus TVA prevăzută în cele trei contracte, deşi cunoştea că firmele au efectuat prestaţii minime în valoare totală de 536.579,13 lei plus TVA. Diferenţa dintre acela două sume şi anume 2.737.743,35 lei (aproximativ 650.000 euro) reprezintă prejudiciu în dauna M.T.S. şi constă în contravaloarea unor prestaţii neefectuate, supraevaluate sau care nu aveau legătură cu evenimentul.

Ridzi a folosit resursele financiare ale M.T.S. alocate Zilei Naţionale a Tineretului pentru realizarea şi difuzarea unor produse publicitare prin care şi-a promovat imaginea de om politic, fapt ce contravine prevederilor art. 22 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice.

Ulterior declanşării cercetărilor de către procurorii DNA, în data de 13 iulie 2009, inculpata Iacob-Ridzi Monica-Maria (…) a întreprins acţiuni în scopul zădărnicirii aflării adevărului, acţionând pentru ştergerea din calculatoarele M.T.S. date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului.

 

Pentru a recupera prejudiciul, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei, precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatei Monicăi Iacob-Ridzi şi a supra unor conturi ale altor inculpaţi în dosar.

Alte 11 persoane au fost trimise în judecată odată cu Ridzi, în aceast dosar.

Monica Iacob Ridzi s-a autosuspedat din PDL, dar este în continuare deputat în Parlamentul României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: