miercuri

21 februarie, 2024

18 octombrie, 2019

Mădălina Mezei(foto), demisă marți de la conducerea TAROM, a fost citată pentru luni la DNA, care s-a autosesizat în legătură cu informația că ministrul Transporturilor a încercat să țină câteva avioane la sol, din motive politice.

Răzvan Cuc i-ar fi cerut Mădălinei Mezei, director general al Tarom, să întârzie plecarea unor aeronave, din provincie spre Capitală, sub pretextul unor defecțiuni tehnice, pentru ca parlamentari ai Opoziției să nu ajungă la votul pentru moțiunea de cenzură.

Cu două zile înaintea moțiunii, marți, spune Mezei, ministrul Cuc i-ar fi cerut să anuleze cinci zboruri: cursele dintre Timișoara (două), Oradea, Baia Mare, Satu Mare. Erau două curse de Timișoara.


A doua zi, Răzvan Cuc ar fi solicitat anularea unei singure curse.

De asemenea, ministrul demis al Transporturilor i-ar fi cerut și lista pasagerilor, iar Mezei s-a conformat, potrivit declarațiilor ei. „Mi-a cerut (mar’i seara – n. red.) să identific senatorii și deputații aflați la bord, i-am arătat, apoi a spus că mă contactează a doua zi”.

Aceste liste conțin date personale, iar punerea lor la dispoziția lui Răzvan Cuc este infracțiune.

Fiindcă s-a opus ordinul de a ține avioanele la sol, spune Mădălina Mezei, Consiliul de Administrație al companiei, convocat de urgență, a demis-o săptămâna aceasta, la doar patru luni de la numirea în funcție.


CA al TAROM a precizat joi seară că Mădălina Mezei a fost revocată din funcţia de director general al companiei întrucât nu a reuşit să ducă la îndeplinire hotărârile CA, ale AGA şi nici anumite obligaţii care îi reveneau.

Mădălina Mezei a fost reprezentanta Tarom la Bruxellles, înainte de a fi numită director, soțul e reprezentant comercial al TAROM la Amsterdam, fratele este pilot al aceleiași companii, iar tatăl a fost șef al sindicatului tehnic TAROM, potrivit deputatului USR Ionuț Moșteanu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în Cabinetul Dacian Cioloș.

După apariția în presă a informațiilor privind încercarea de împiedica prezența unor parlamentari la moțiune, procurorii anticorupție s-au autosesizat și au citat-o pe Mădălina Mezei, pentru luni.

Răzvan Cuc recunoaște discuțiile privind parlamentarii, dar respinge acuzația că ar fi încercat blocarea avioanelor

Ministrul Răzvan Cuc neagă toate acuzațiile fostei directoare și susține că aceasta a intrat într-un joc al unor grupuri de interese din companie.

A admis, însă, că a întrebat-o „ce parlamentari vin” și dacă toate lucrurile sunt în regulă. Acest lucru s-a întâmplat chiar în seara de dinaintea moțiunii, miercuri, la orele 21.30, când s-a întâlnit cu Mădălina Mezei, pe stradă, în fața casei directoarei.

Întâlnirea ar fi avut loc la solicitarea ei, care i-ar fi relatat anterior „povești că cei de la SRI i-ar fi spus că se dorește ținerea la sol a unor curse”. „Era foarte important să vedem dacă cineva încearcă acest lucru”, a explicat vineri ministrul Cuc.

Explicațiile au fost oferite într-o conferință de presă organizată vineri, conferință în care oficialul a prezentat un document dovadă că aceasta și-a favorizat rudele – i-a mărit salariul unui membru din familie, tot angajat TAROM, de la peste 1.800 de euro la circa 2.400 de euro.

Nu avea cum să-i ceară să țină la sol avioanele, a mai spus ministrul, întrucât acest lucru se poate face doar dacă apar probleme tehnice la aeronave.

Viorica Dăncilă trimite la Tarom Corpul de control al premierului 

Premierul Viorica Dăncilă a dispus Corpului de control al prim-ministrului începerea unei acţiuni de control la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A., pentru a verifica aspectele legate de revocarea din funcţie a managerului general Mădălina Mezei, potrivit unui comunicat de presă al Guvernulu

Acţiunea de control vizează activitatea din perioada 1 ianuarie 2019-prezent şi are următoarele obiective:

  • Verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă la nivelul TAROM SA;
  • Verificarea respectării prevederilor legale privind operarea aeronavelor din flota TAROM SA;
  • Verificarea modului de îndeplinire, de către Ministerul Transporturilor, a drepturilor şi obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar la TAROM SA.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: