luni

22 aprilie, 2024

26 octombrie, 2018

La baza protocoalelor cu Serviciul Român de Informații (SRI) a stat Hotărârea de guvern din 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei strategii, precizează vineri Parchetul General.

În această perioadă premier al României a fost Călin Popescu-Tăriceanu.

”Prin H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind „aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007”, în cadrul domeniului prioritar II „Combaterea Corupţiei” din Strategia Naţională Anticorupţie (S.N.A.) s-a prevăzut ca „în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată”, arată Parchetul General într-un comunicat de presă.


Potrivit Parchetului General, planul de acţiune pentru implementarea S.N.A. ”stabileşte, fără echivoc”, în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie (fost Parchetul Naţional Anticorupţie), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne încheierea de protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe și alte structuri de informaţii.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)

”A se vedea măsura 4.5 – Sesizarea de îndată a procurorului care instrumentează cazuri de corupţie sau crimă organizată de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată”, subliniază documentul citat.

Ministrul Justiției, ​​Tudorel Toader, a propus miercuri revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Printre argumentele invocate: protocoalele încheiate de Parchet cu SRI și ascunderea adevărului legat de aceste acte.

Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre politicienii care au condamnat și condamnă faptul că instituții ale statului au semnat protocoale de colaborare cu serviciile secrete.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: