2 februarie, 2017

Bogdan Stan, președinte ANAF

Începând cu data de 1 februarie, ANAF a renunțat la Formularul 088, potrivit unei decizii a guvernului publicate în Monitorul Oficial.

Mediul de afaceri, care a resimțit din plin efectele introducerii acestui formular de președintele Fiscului dfin guvernarea Ponta, nu are motive de relaxare: ANAF continuă să analizeze ”intenția și capacitatea” contribuabilului de a face business.

”Necesitatea menținerii procedurii rezidă din prevederile Codului Fiscal precum și din nivelul încă ridicat al evaziunii fiscale. Din analizele noastre a rezultat faptul că, deși numărul firmelor înregistrate în scop de TVA a scăzut în anul 2016 comparativ cu 2015, se constată o creștere a bazei aferente TVA colectat. (…) Există practici identificate de ANAF, în care un deținător al unui cod de TVA derulează operațiuni comerciale, într-un termen foarte scurt, fără a declara și plăti taxa pe valoare adaugată sau achiziționează cu taxare inversă produse din statele membre ale Uniunii Europene și vinde la un preț sub-evaluat, distorsionând, astfel, mediul concurențial.” declara miercuri Bogdan – Nicolae Stan, președintele ANAF.


Potrivit unui comunicat al instituției, în condițiile în care Monitorul Oficial a publicat Ordinul nr. 605 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, principalele modificări legate de atribuirea/menținerea codului de TVA sunt:

  • Eliminarea obligativității contribuabililor de a depune declarația 088
  • Folosirea datelor interne și obținute de la terți, în baza protocoalelor de schimb de informații, pentru stabilirea intenției și a capacității contribuabilului de a desfașura activități economice si de a colecta TVA, în numele statului român
  • Solicitarea prezentei reprezentantului legal, a împuternicitului, a persoanei impozabile, la sediul organului fiscal pentru clarificarea situației generate de lipsa unor date care se regăseau în Formularul 088 (exemple: contracte de prestări servicii în domeniul contabilității conform Legii nr. 182/1991, documente care să ateste tipul de viză detinuță de administratori persoană fizică, nerezident, conform OUG 194/2002, etc.)
  • Anularea înregistrării în scopuri de TVA, din perspectiva justificării intenției și capacității de a desfășura activități economice, se va aplica numai persoanelor impozabile la înregistrarea în scopuri de TVA care prezintă risc fiscal

Cu alte cuvinte, ANAF a decis schimbări de formă, nu de fond. În practică, noul ordin 605/2017 preia ad litteram conținutul ordinului inițial de introducere a 088 fiind eliminat doar conceptul de Formular 088.

Situația este confirmată de fostul secretar de stat Gabriel Biriș, care, după ce a participat la două dintre consultările pe care ANAF le-a organizat cu mediul de afaceri înainte de apariția ordinului 605, a scris pe Facebook:

Motivul principal pentru care am participat (multumesc CNIPMMR!) a fost sa ne asiguram ca eliminarea formularului 088 nu este doar o chestie de forma ci va si produce efectele dorite, si anume usurarea pentru antreprenorii corecti a obtinerii codului de TVA, reducerea numarului situatiilor in care codurile sunt anulate pentru te miri ce motive, dar in acelasi timp sa avem grija sa nu creasca frauda (mai ales in conditiile eliminarii ROI).


Am atras atentia si insistat asupra faptului ca, ca atat timp cat Codul fiscal inca mai contine prevederi cu privire la evaluarea de catre ANAF a „intentiei si capacitatii” contribuabilului de a face business lucrurile nu se pot modifica foarte mult. Aceasta chestiune este mai putin inteleasa, contribuabilul vede doar varful icebergului, adica 088….

Concluziile discutiilor au fost:

  • formularul 088 nu va fi inlocuit cu un altul (desi noi am sugerat ca macar declaratia privind UBO si info re: contabil sa fie preluate in 010), decizia pentru moment este sa nu se faca nimic in sensul acesta)
  • criteriile folosite in analiza privind „intentia si capacitatea” vor fi revizuite astfel incat sa nu mai apara depunctari pentru chestii nerelevante. Ochiurile plasei vor fi largite.
  • contribuabilii cu risc mediu si mare vor fi chemati la discutie, nu vor mai exista respingeri de cereri de inregistrare fara astfel de discutii.
  • foarte important, nu vor mai exista decizii de respingere care sa nu fie motivate in fapt si in drept. Cu alte cuvinte, reprezentantii ANAF au promis ca institutia pe care o reprezinta va intra in legalitate, fiind o cerinta imperativa a legii ca toate actele administrative (asa cum sunt aceste decizii) sa fie motivate in fapt si in drept…

Sa vedem ce va fi dupa 1 februarie, cand ordinul intra in vigoare… Sper ca acesta sa fie inceputul sfarsitului unei politici de administrare fiscala care a adus muuult mai mult rau decat bine.

ps1. celor care sustin ca 088 si campania nebuna de anulare de coduri de TVA, dupa alta campanie nebuna de inchidere de magazine si restaurante sau dupa o alta de refuz al dreptului de deducere al TVA multor companii romanesti pe motiv ca furnizorul furnizorului ar fi avut „comportament fiscal inadecvat” le atrag atentia ca randamentul colectarii TVA nu a crescut aproape deloc. GAP-ul de TVA (cat nu colectam) a scazut doar pentru ca a scazut cota de TVA, deci evident si ponderea veniturilor din TVA in PIB.

ps2. sper ca nevoia de bani la buget sa nu genereze alti monstri care sa gatuie inca si mai tare antreprenorul roman

Formularul 088 a fost aspru criticat de președintele PSD, Liviu Dragnea. „În 2016, Formularul 088 a fost coşmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate abuziv! Dealtfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înfiinţate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare şi debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am şi dovedit acest lucru, eliminând cele 102 taxe nefiscale”, afirma Liviu Dragnea după momentul în care PSD a impus, la început de guvernare, eliminarea      celor 102 taxe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: