Forintul, sub presiune. Banca centrală jonglează cu dobânzile pentru a ține economia în echilibru - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Forintul, sub presiune. Banca centrală jonglează cu dobânzile pentru a ține economia în echilibru

22 septembrie, 2020

Banca centrală a Ungariei a decis marți să mențină dobânda-cheie de politică monetară la nivelul de 0,6% pe an, în contextul în care deprecierea accentuată a forintului nu va permite o nouă relaxare monetară, cu toate că economia are nevoie de susținere, apreciază analiștii.

Banca Națională a Ungariei (BNU) se confruntă cu o situație dificilă, în contextul în care economia a înregistrat un declin peste așteptări, de 13,6% din PIB în trimestrul al doilea din 2020 (față de 7% estimarea băncii), iar presiunile inflaționiste se mențin ridicate. Rata inflației de bază a urcat în august la 4,2%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. În același timp, forintul s-a depreciat cu peste 8 procente față de euro în acest an, o evoluție mult mai slabă decât a zlotului polonez sau a coroanei cehești, care au pierdut 4-5 procente în raport cu moneda unică europeană.

”BNU pare să răspundă acestei situații lăsând dobânzile pe termen scurt suficient de sus pentru a stabiliza moneda, dar achiziționând titluri de stat pentru a reduce randamentele pe termen lung și a aplatiza curba. Însă îngrijorările cu privire la cursul de schimb continuă să fie atent urmările de decidenți. Acesta credem că este motivul pentru care BNU a adăugat la începutul acestei luni un nou program de swap-uri valutare listei de instrumente pentru gestionarea crizei”, au comentat analiștii capital Economics.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Banca Națională a Ungaria s-a văzut nevoită să abandoneze estimarea unei creșteri economice în 2020, prognoza de 0,3-2% din PIB fiind amendată cu o contracție de 5,1-6,8% din PIB, în linie cu estimările din piață.

Deprecierea constantă a forintului au determinat BNU să își ajusteze politica privind dobânzile pe termen scurt încă din aprilie. Dobânzi mai mari fac o monedă mai atractivă, dar aduc și riscul intrărilor de capital speculativ. Pe de altă parte, economia Ungariei se confruntă cu probleme ca urmare a crizei sanitare și este stimulată atât prin politica monetară (dobânda-cheie foarte scăzută) cât și prin măsuri fiscale.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr