Guvernul a aprobat vineri proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă care prevede acordarea unui ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei/beneficiar, IMM-urilor înfiinţate după intrarea în vigoare a actului normativ.
Schema de ajutor face parte din Programul „Start-up Nation – Romania”.
Bugetul anual al programului ar trebui să se ridice la circa două miliarde de lei, dacă suma maximă ar fi cerută de toți cei 10.000 de beneficiari potențiali, potrivit estimării din proiectul ordonanței. Se va putea finanţa 100% din chletuielile eligibile.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va elabora şi supune aprobării Guvernului o hotărâre privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis.
Programele guvernamentale de finanţare nerambursabilă prevăd de obicei ca antreprenorii să facă mai întâi cheltuielile din banii lor, pe care să le deconteze ulterior.
Proiectul de ordonanţă prevede că ajutorul de minimis care trebuie recuperat „include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin legislația specifică națională și europeană în vigoare”.
Un răspuns
1.Este de principiu ca Statul trebuie sa organizeze si sustina investitiile/afacerile private si mai putin pe cele de stat – afara (fireste) de cele in infrastructura si domeniile bugetare.Aceasta a fost si o promisiune electorala, din cite-mi amintesc.Nu stiu daca acest demers economic este considerat de Guvern „parte” a reindustrializarii, in directia careia nu se vede deocamdata nimic.
2.Pentru crearea unui loc de munca in productia industriala, investitia este de la 60 de mii de Euro in sus, pe cind alocarea a cca. 50 de mii de Euro pentru initierea unei afaceri, nu permite nici macar achizitia unui teren pentru o viitoare constructie.Daca investitorul poseda eventual terenul necesar intr-o locatie buna, poate cel mult sa realizeze o spalatorie auto, fie o stupina cu 150 de stupi.Ori spalatoriile abunda in toate localitatile, iar seceta si incalzirea globala nu este de natura sa favorizeze/incurajeze investitii agricole de acest fel.
3.Limita de viziune economica a guvernelor se opreste la crearea/sustinerea financiara de IMM-uri ca mod de dezvoltare economica, lipsind orice viziune majora economica, care sa distinga geneza dezvoltarii IMM-urilor, prin sustinerea creierii de intreprinderi industriale.
4.IMM-urile sint intreprinderi mici, care pot apare cu servicii si mica productie pentru populatie sau industrie.Dar noi nu mai avem industrie!Domeniul activitatii pentru populatie este saturat din cauza lipsei de industrie cu locuri de munca, astfel ca cine n-a plecat afara, a incercat un atelier auto, sala de fitnes, spalatorie, vulcanizare, magazin, firme de paza, etc. de care-i plin pamintul.Persoanele cu calificare superioara au realizat investitii in farmacii, cabinete medicale, consultanta economica si asigurari, evidenta contabila,etc., etc. , densitatea lor fiind deja blocanta a noilor afaceri in aceste domenii.
5.In agricultura cu 50 de mii de Euro n-ai ce face, eventual sa mai faci un solar, sa cumperi utilaje, ceva modernizari in gospodarie, punct!Pentru o plantatie, care este un adevarat IMM AGRICOL, este nevoie de la 300 de mii de Euro in sus.
6.Daca afacerea presupune cheltuieli pe bani proprii care apoi sa fie decontati, atunci proiectul este mort din start.Probabil ca vor fi citeva sute sau chiar mii de cereri pentru aceasta schema de minimis, din partea celor care au strins ceva bani in Vest si s-au intors in tara, din diverse motive.Nu va putea fi vorba insa de 10 mii de noi afaceri, deoarece ne aflam in situatia unui FALS demers de dezvoltare, adica un SUROGAT de dezvoltare economica.El a fost incercat si a esuat dupa integrare in guvernarile liberale sau social-democrate, care au crezut ca pot utiliza si bani UE in aceste scheme naive, potrivite doar anilor 90.Daca atit a putut inventa (pardon, imita) guvernul PSD pentru dezvoltare economica, rezultatul este cunoscut din aceleasi incercari esuate de care ne aducem aminte:40 de mii lei pentru o ferma la tara, 200 de mii Euro (taiati la 100 de mii) pe vremea unei doamne pentru IMM-uri, 600 de lei contributie de stat la salar pentru cine angajeaza someri, lista acestor surogate raminind deschisa…
7.La cele 52 de strategii de dezvoltare de pina acum, iata ca s-a mai adaugat inca un „epigon”, care reflecta VIDUL de viziune si conceptie PROGRAMATICA economica nationala, in domeniul dezvoltarii.Lipsiti de un nucleu de cerecetare economica fundamentala, partidul s.d. si guvernul (pe care l-a „emanat”), s-au dovedit incapabili de a construi, prezenta si promova un PROIECT DE TARA, care sa realizeze „reconstructia industriala”, promisa in Campania electorala!Numau prezenta SI AVINTUL INDUSTRIAL, ASIGURA succesul IMM-urilor, care ofera industriei servicii si productie industriala de nisa.In lipsa de astfel de proiect economic, cu IMM-uri de parada (statistica) si locuri de munca pentru lumpen-salariati la spalatorii, guvernul Grindeanu nu va putea sa contracareze faptic, economic, evaluarea Consiliului Fiscal, privind „supraevaluarea veniturilor si subevaluarea cheltuielilor bugetare”.Dupa 4 ani de continua dezintegrare industriala (in lipsa investitiilor industriale dupa 2008), in care Guvernul Ponta a reusit prin haiducie fiscala sa tina deficitul bugetar sub 3 la suta anual, Guvernul Grindeanu nu va mai gasi resurse pentru promisiunile sociale.Acesta va deveni „studiu de caz” in depasirea acestui deficit, fie va taia drepturi sociale mai ceva ca guvernul (de trista amintire) Basescu – Boc.
(Ma simt vinovat, pentru ca n-am oferit inca Guvernului Grindeanu „proiectul de reindustrializare” (de mult timp realizat), descurajat de faptul ca desi am oferit (oficial) lui Ponta (in trei rinduri) acest proiect nu l-a interest. Mai mult ca atit, cu ocazia unei vizite in Gorj, i-am pus lui Ponta in mina, dosarul cu oferta acestui proiect.Dar degeaba…