miercuri

27 martie, 2024

31 august, 2019

Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă ca deficitul bugetar al României să ajungă la 3,7% din PIB în 2019, dacă nu se vor lua măsuri suplimentare de consolidare fiscală, spune raportul curent al FMI publicat vineri noaptea.

Noua lege a pensiilor „reprezintă un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilităţii fiscale”, trebuie reevaluată și este „crucială” modificarea ritmul aplicării sale, spune raportul citat de Agerpres.

Și după rectificarea bugetului, „veniturile au fost supraestimate cu 0,9% din PIB, din cauza unor ipoteze optimiste cu privire la îmbunătăţirea colectării taxelor şi a cheltuielilor salariale în sectorul privat”, se mai arată în document.


În consecinţă, este nevoie de măsuri de calitate echivalente cu aproximativ un procent din PIB pentru atingerea ţintei de deficit pe 2019.

Printre măsurile de calitate recomandate de FMI se numără reorientarea cheltuielilor fiscale dinspre salarii şi pensii spre investiţii şi inversarea tendinţei de reducere a investiţiilor publice din ultimii ani.

Creşterea economiei româneşti ar urma să rămână la nivelul de 4% în 2019 şi să încetinească la 3% pe termen mediu, în funcție de stimulentele consumului, dar „însoţită de o inflaţie ridicată şi un deficit de cont curent de peste 5% din PIB în 2019-2020”.

„Creşterea este prognozată să încetinească pe măsură ce investiţiile productive au slăbit ca urmare a regreselor înregistrate de reformele structurale iar impulsul fiscal se va diminua în timp”, spune raportul citat.


„Principalul risc intern este o nouă creştere a vulnerabilităţii provocate de şocuri politice. Având în vedere ciclul electoral din următorii doi ani, există riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale care ar reduce şi mai mult competitivitatea României”, spune raportul FMI.

Pe plan extern, principalul risc îl reprezintă o încetinire peste aşteptări a pieţei externe, care ar deteriora şi mai mult un deficit de cont curent deja mare şi ar agrava presiunile de finanţare”, mai spune raportul FMI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: