joi

28 martie, 2024

23 iunie, 2012

Board-ul FMI a decis, vineri, să pună României la dispoziție încă 519,4 milioane de euro împrumut, în urma celei de-a cincea evaluări în acordul preventiv, însă a atras atenția că Guvernul trebuie să intensifice procesul de privatizare la companiile energetice și de transporturi, în condițiile în care au persistat perturbări ale prețurilor serviciilor din domeniu.

”Autorităţile române trebuie să progreseze cu reformele din domeniile energiei şi transporturilor, unde perturbările legate de preţ şi administrarea ineficientă continuă să afecteze eficienţa. În acest sens, trebuie intensificate eforturile de restructurare și privatizare a companiilor de stat. Reformele lente de până în prezent au descurajat investiţiile şi au tras în jos nivelul de trai”, a declarat directoarea adjunctă a FMI Nemat Shafik, citată de un comunicat al Fondului.

Potrivit acordului cu FMI, Guvernul s-a angajat să scoată la vânzare 10% din Hidroelectrica până la jumătatea lunii octombrie, dar miercuri compania de stat a obținut în instanță declanșarea procedurii de insolvență.


Alte oferte publice s-a mai angajat România să facă pentru privatizarea a 15% din acţiunile Transgaz până la jumătatea lui iunie și 15% din Romgaz până la mijlocul lunii septembrie.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să grăbească vânzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica până la sfârşitul anului 2012.

Ce mai spune oficialul FMI:

  • Ţinta de deficit bugetar a fost relaxată uşor (de la 1,9% la 2,2% din PIB pe anul 2012, pentru majorarea salariilor bugetarilor și returnarea CASS oprit ilegal de la pensionari – n.r.), pentru a permite unele cheltuieli contraciclice. O disciplină strictă în privinţa cheltuielilor va fi necesară pentru a atinge ţintele revizuite.
  • Poate fi nevoie în continuare, pentru atingerea obiectivelor fiscale din program, de eforturi sporite pentru rezolvarea arieratelor rămase, precum şi de reforme în domeniile fiscalităţii şi sănătăţii.
  • Sistemul bancar din România rămâne vulnerabil la efectele externe din altă parte a Europei, ca urmare a legăturilor financiare strânse. Capitalul băncilor este bine adecvat, iar provizioanele sunt ridicate, dar creditele neperformante continuă să urce. În aceste condiții, autorităţile ar trebui să întărească şi mai bine supravegherea sectorului financiar şi cadrul de combatere a crizei.
  • Politica monetară trebuie să rămână, de asemenea, precaută, iar politica cursului de schimb ar trebui să limiteze intervenţiile (Băncii naționale – n.r.) atâta vreme cât impactul deprecierii monedei asupra preţurilor şi situaţiei financiare rămâne limitat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: