miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iulie, 2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) critică zona euro pentru lipsa unui plan de acţiune coerent privind criza datoriilor suverane, care ar putea avea un final imprevizibil pe fondul slăbiciunilor din sectorul bancar, transmite AFP.

”O intensificare a crizei datoriilor din zona euro, în special dacă stresul s-ar răspândi în centrul zonei euro, ar avea repercursiuni majore la nivel global”, avertizează FMI în raportul său anual cu privire al economia zonei euro, dat marţi publicităţii.

FMI cere Europei să ia măsuri pentru a evita o posibilă extindere şi să restabilească încrederea pieţelor, precum şi o mai mare ”claritate” cu privire la implicarea sectorului privat în eforturile de soluţionare a crizei datoriilor Greciei.


Conform FMI, acţiunile luate până acum nu au reuşit să convingă pieţele că s-a ajuns la o soluţie sustenabilă pentru Grecia.

De asemenea, FMI este îngrijorat şi de fragilitatea sectorului financiar din Europa.

”Sistemul bancar din zona euro continuă să dea semne de slăbiciune. Băncile de la periferie sunt vulnerabile faţă de expunerea mare faţă de sectorul public şi cel imobiliar”, se menţionează în raportul FMI.

Băncilor din zona euro FMI le-a cerut să-şi majoreze rezervele de capital peste nivelul minim fixat de standardul Basel III.


Conform celor mai recente prognoze ale FMI, zona euro va avea o creştere economică de 2% în anul 2011, superioară celei estimate în luna mai, însă creşterea va încetini în 2012 până la 1,7%, mai puţin decât creşterea de 1,9% estimată în luna mai.

În privinţa inflaţiei, FMI mizează pe o creştere de până la 2,6% în acest an, urmată de o revenire până la 1,8% în anul 2012.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: