vineri

2 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 decembrie, 2011

România are nevoie de măsuri pentru combaterea problemelor cronice fiscale din sectorul sănătății, de îmbunătățire a administrării fiscale și a absorbției fondurilor europene, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, după ce luni Consiliul Executiv al Fondului a decis să pună la dispoziția țării a patra tranșă din acordul de precauție.

„Bugetul pentru 2012 ar trebui să aducă deficitul cu mult sub 3% din PIB. Planurile de a aborda problemele financiare cronice din sectorul sănătăţii şi de a îmbunătăţi administrarea fiscală sunt binevenite. Este nevoie de asemenea de noi progrese pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene”, a spus Lipton, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

De asemenea, el a cerut noi eforturi pentru reformarea companiilor de stat.


”Noi eforturi pentru reformarea companiilor de stat, împreună cu o reglementare consolidată şi o politică de preţuri orientată către piaţă vor fi esenţiale pentru reducerea arieratelor, îmbunătăţirea eficienţei economice şi consolidarea creşterii”, a mai spus oficialul FMI.

Criza din Europa ameninţă însă sistemul bancar şi impune atenţie sporită din partea organelor de supraveghere şi o politică monetară prudentă, consideră el.

„Riscurile din sistemul bancar, determinate de dificultăţi în alte părţi ale Europei, impun o vigilenţă solidă a organelor de supraveghere. Principalul obiectiv ar trebui să fie o monitorizare solidă şi planuri detaliate pentru situaşii de urgenţă – inclusiv procedurile pentru folosirea noilor prerogative de rezoluţie în sectorul bancar – pentru a preveni posibile efecte de contagiune. Deşi inflaţia a scăzut puternic, politica monetară ar trebui să rămână una prudentă, ţinând cont de incertitudinile curente”, conchide Lipton.

Directoeruil adjunct al FMI mai consideră că România a făcut progrese în cadrul programului economic şi fiscal convenit în martie cu Fondul, dar riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro.


„România a făcut progrese bune sub programul sprijinit de Fond (…) Totuşi, riscurile au crescut considerabil din cauza turbulenţelor financiare din zona euro. Continuarea angajamentelor faţă de agenda de reformă economică este crucială pentru a rezista incertitudinilor actuale”, a declarat Lipton.

Oficialul notează că economia a revenit pe creştere, inflaţia a scăzut, iar autorităţile sunt „în grafic” pentru a atinge ţintele fiscale pentru 2011, însă recomandă autorităţilor să facă eforturi pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, reforma companiilor de stat sau reducerea arieratelor.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni, al treilea raport de evaluare a implementării programului economic şi fiscal convenit în cadrul acordului cu România.

Astfel, Fondul a pus la dispoziţia României o nouă tranşă, echivalentă cu 430 milioane drepturi speciale de tragere (507 milioane euro), urcând suma totală disponibilă la 1,35 miliarde DST (1,6 miliarde euro).

Acordul, aprobat pe 25 martie, este unul de precauţie, sumele totale disponibile pentru cei doi ani de implementare fiind de 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde euro).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: