vineri

29 martie, 2024

18 iulie, 2020

O reluare a creșterii numărului de cazuri de Covid-19 reprezintă ”riscul dominant” la adresa perspectivelor economice ale SUA, deoarece ar duce la o nouă închidere a businessurilor, se arată în cel mai recent raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) care indică o scădere de 6,6% din PIB pentru cea mai mare economie a lumii în acest an, citat de presa internațională.

SUA trebuie să intensifice eforturile în lupta împotriva pandemiei și pentru a face față ”provocărilor socio-economice” apărute în acest context. Guvernul SUA trebuie să facă mai mult în următoarele luni pentru a oferi sprijin gospodăriilor și pentru a stimula creșterea, precum și pentru a aborda problema adâncirii sărăciei și a deficiențelor sistemului sanitar, se arată în evaluarea FMI în baza articolului IV (evaluare anuală realizată de FMI în rândul statelor membre).

Scădere de 6,6% din PIB în 2020

FMI se așteaptă ca PIB-ul SUA să scadă cu 37% în trimestrul al doilea din acest an față de aceeași perioadă din 2019, ”în ciuda unui sprijin fără precedent conferit de politicile publice economiei”.


Prognoza FMI pentru 2020 este a unei scăderi economice de circa 6,6% din PIB. Cel mai important și greu de cuantificat risc este al unei creșteri a numărului de îmbolnăviri care ar putea duce la o ”anulare parțială” a deciziilor de redeschidere a activității, suficientă pentru a opri revenirea economică produsă începând cu luna mai.

FMI a avertizat totodată asupra riscului creșterii sărăciei sistemice, în special în rândul populației hispanice și afro-americană, cu un nivel redus de venituri. Fondul punctează că nivelul sărăciei din SUA era însemnat și înainte de pandemie, în comparație cu rata sărăciei din alte economii dezvoltate

„Vor fi necesare noi eforturi politice pentru combaterea pandemiei și pentru soluționarea unei serii de provocări socio-economice adânc înrădăcinate, care continuă să afecteze Statele Unite”, a declarat FMI.

Fondul îndeamnă Statele Unite să ia o serie de măsuri pentru stimularea cererii, întărirea sistemului medical pentru a face față unor crize sanitare și sprijinirea persoanelor vulnerabile.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: