sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 noiembrie, 2018

PSD ia în calcul o eventuală atacare a Raportului MCV la Curtea de Justiție a UE, întrucât „partea juridică a acestuia nu stă în picioare”, a declarat miercuri Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale care a avizat modificările aduse legilor Justiției și codurilor penale.

„Analizăm. Putem discuta totuși să vedem dacă, discutând, analizând, atacăm sau nu atacăm. De la direcții politice la direcții juridice… Că ei pot face declarații e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni… Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare”, a declarat Florin Iordache, întrebat de HotNews.

Un astfel de scenariu a fost anunțat prima dată de Digi24, care scria că cel care-și dorește acest lucru este Liviu Dragnea. El ar fi discutat subiectul cu premierul Viorica Dăncilă și și-ar dori ca această contestație să fie făcută de ministrul Justiției, Tudorel Toader. O a doua variantă, potrivit Digi24, ar fi ca sesizarea să fie înaintată de un secretar de stat din Ministerul de Externe care are în atribuțiile sale această relație cu Curtea Europeană de Justiție.

Cel mai critic Raport MCV


Cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru ca România să încheie Mecanismul de Cooperare și Verificare până la sfârşitul mandatului actualei Comisii, a anunțat marți de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care a prezentat ultimul Raportul MCV pentru România și Bulgaria.

Mai mult: din cauza intervențiilor legislative ale actualei puteri care au afectat puternic sistemul judiciar Comisia a adăugat opt noi recomandări, “care trebuie urmate imediat”.

Printre altele, Comisia cere României:

  • “să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă” aferente.
    să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO)
  • “să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt”..
    Bulgaria ar putea scăpa de MCV înainte de sfârșitul mandatului actualului Executiv al UE
    România a rămas în urma Bulgariei, la acest capitol, și chiar aleargă în sensul opus, a explicat oficialul european.
  • “Comisia este convinsă că, în cazul în care tendința pozitivă actuală va continua, Bulgaria va putea să îndeplinească toate recomandările rămase și, prin urmare, se așteaptă ca procesul MCV să fie încheiat înainte de sfârșitul mandatului Comisiei”, precizează și comunicatul CE transmis marți.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: