Confruntările economice dintre SUA și China se vor amplifica, în ciuda îmbunătățirii relațiilor bilaterale, la care se speră odată cu începutul mandatului președintelui ales american Joe Biden.
Ca urmare, companiile europene vor naviga în ape necartografiate, potrivit unei analize citate de Deutsche Welle.
Războiul comercial și tehnologic în care, din 2018, s-au angajat cele mai mari două economii ale lumii a afectat economia întregii lumi.
Companiile europene nu sunt pregătite să facă față adâncirii confruntării dintre cele două superputeri globale, spune analiza care face parte dintr-un studiu publicat de Camera de Comerț a Uniunii Europene din China și de think-tank – ul european Merics.
„Reorientarea masivă a opiniei publice americane împotriva Chinei, ca și consensul bipartisan de la Washington, potrivit căruia China este un competitor strategic care s-a plasat pe o traiectorie divergentă, fac improbabilă relansarea globalizării”, spun autorii analizei citate.
Transferul de tehnologie este una dintre problemele majore ale firmelor europene
„Tehnologiile care definesc viitorul, și care sunt tot mai integrate în oricare sector al economiei, sunt produse de două dintre cele mai mari trei economii ale lumii, fiecare dintre separându-se de câte un fire-wall de celelalte”, spune analiza.
Or, „zidurile de apărare” zdruncină liniile de aprovizionare, de care depind atât China cât și SUA și dau dureri de cap europenilor.
„Software-ul va fi o adevărată provocare dacă SUA și China insistă să-și dezvolte și să-și conserve propriile aplicații și, dintr-o dată, fiecare va fi în incapacitatea de a le produce”, a declarat Jörg Wuttke, președintele Camerei de Comerț UE din China, pentru DW.
China un „rival sistemic” al UE
Pe de o parte, dependența europeană de China crește, pe de alta – cresc și îngrijorările că firmele chineze capătă acces prea mare la infrastructura strategică și tehnologică a UE.
UE a clasificat Chian drept „competitor economic” și „rival sistemic” în diferite sectoare, iar planul de relansare de 750 de miliarde de euro are în vedere și realizarea unor lini de aprovizionare diversificate și de încredere.
UE și China au semnat un acord de investiții la sfârșitul anului 2020, care elimină barierele din calea investițiilor străine în China pentru anumite industrii din UE.
China a făcut anumite concesii privind transparența subvenționării firmelor sale, ca să răspundă grijii firmelor europene privind concurența neloială.
Totuși, mulți analiști europeni sunt sceptici privind felul în care China își va respecta angajamentele asumate și nici nu cred că acordul ar duce la o relație economică mai echitabilă între UE și China.