Experimentul venitului minim garantat, prin care guvernul finlandez a distribuit sume de bani șomerilor fără niciun fel de condiții, a dus la îmbunătățirea nivelului de trai al acestora, dar nu pare să fi avut un impact semnificativ asupra perspectivelor lor de angajare, transmite Bloomberg.
Campionul nordic al bunăstării sociale a distribuit în ultimii doi ani suma de 560 de euro pe lună unui grup de 2.000 de șomeri cu vârste cuprinse între 25 și 58 de ani.
Scopul experimentului a fost de a explora noi căi de distribuire a ajutoarelor sociale, într-o lume în care automatizarea amenință tot mai mult locurile de muncă. Sistemul actual al ajutoarelor de șomaj este considerat prea birocratic și, deseori, îi descurajează pe oameni să-și caute un loc de muncă temporar sau cu jumătate de normă.
Potrivit rezultatelor preliminare publicate vineri de agenția de servicii sociale din Finlanda, Kela, beneficiarii veniturilor lunare au petrecut, în medie, cu o jumătate de zi în plus pe an la un loc de muncă față de grupul de control.
”Pe baza analizelor datelor din registru pe o perioadă de un an, putem spune că beneficiarii venitului de bază nu s-au descurcat mai bine sau mai prost decât grupul de control în găsirea unui loc de muncă pe piața liberă”, a declarat Ohto Kanninen, coordonatorul cercetării de la Labour Institute for Economic Research.
Beneficiarii s-au declarat mai puțin stresați, într-o stare de sănătate mai bună și mai concentrați decât grupul de control. Totodată, s-au arătat ”mai încrezători în viitorul lor și în capacitatea lor de a influența problemele societății”.
Rezultatele Kela vor alimenta dezbaterile care i-au fascinat pe filosofi și pe economiști în ultimele decenii și care pornesc de la întrebarea ”ce se întâmplă atunci când guvernele le oferă bani cetățenilor fără a impune nicio condiție?”.
În contextul intensificării dezbaterilor privind creșterea inegalității, acest proiect pilot a fost atent urmărit la nivel global.
Ideea unui venit minim garantat care să înlocuiască sistemele actuale de ajutor social are susținători atât în rândul politicienilor de stânga, cât și în rândul celor de dreapta. Susținătorii unui astfel de proiect spun că ar elimina capcanele sărăciei și ale redistribuirii veniturilor, în timp ce ar responsabiliza indivizii și le-ar da posibilitatea de a-și crește nivelul de trai.
Conceptul a fost preluat și de Guvernul populist din Italia care a început să distribuie o promisiune electorală, ”venitul pentru cetățeni”.
În ciuda unei creșteri economice solide și a unui șomaj în scădere, Finlanda se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populației. Statul este văzut ca un trend-setter atunci când vine vorba despre politici sociale, sistemul său de educație și programe precum ”cutiile pentru nou-născuți” (haine și produse de îngrijire distribuite femeilor însărcinate) fiind admirate la nivel internațional.
”Modelul venitului minim garantat, așa cum a fost acesta distribuit în cadrul experimentului, nu va fi adoptat la nivel național”, a comentat Pirkko Mattila, ministrul finlandez al afacerilor sociale și sănătății.
Potrivit unor estimări, lansarea programului la nivel național ar crește deficitul bugetar al Finlandei cu cinci puncte procentuale din PIB.