8 aprilie, 2014

Tower Center International

Fluxurile de capital din Europa Centrală şi de Est au început să pătrundă dincolo de siguranţa şi stabilitatea Poloniei şi Cehiei, investitorii predispuşi la risc manifestând un interes mai ridicat pentru pieţe precum România şi Ungaria, neglijate până acum.

Pentru fondul Globalworth, care pregăteşte finanţare de 200 milioane euro pentru investiţii în România, intrarea investitorilor pe piaţa românească ar putea pune capăt unei perioade în care concurenţa a fost modestă, potrivit Financial Times, citat de MEDIAFAX

„În prezent este ceva mai puţină concurenţă pentru afacerile de care suntem interesaţi. Toată lumea se uită la Polonia şi asta nu este rău pentru noi, deoarece putem ţinti active la preţuri atractive.


Însă dacă este să credem în ciclicitatea pieţei şi a fluxurilor globale de capital, randamentele de la Varşovia şi Praga vor scădea la un nivel atât de scăzut, încât investitorii se vor reorienta către pieţele noastre”, a declarat pentru Financial Times directorul general adjunct al Globalworth, Dimitris Raptis.

Cea mai mare parte din activele Globalworth sunt concentrate în Bucureşti. Globalworth deţine clădirile de birouri BOB, BOC, Tower Center International, City Offices, precum şi proiectele Herăstrău One, Bucharest One şi complexul de locuinţe Upground. Valoarea de piaţă a acestor proiecte era estimată în decembrie la 488 de milioane de euro.

Concluziile lui Raptis se bazează pe o creştere puternică a fluxurilor investiţionale remarcată anul trecut în Europa Centrală şi de Est, notează FT.

În Rusia, cea mai mare piaţă din regiune, valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut anul trecut cu 40%, la 5,2 miliarde euro, potrivit datelor portalului de servicii imobiliare CBRE. Polonia, a doua mare piaţă din zonă, a consemnat un avans de 9% al pieţei, la 3 miliarde euro.


Tranzacţiile din Cehia au urcat cu 68%, la 1 miliard de euro. Cu excepţia Ucrainei, toate pieţele din regiune au crescut anul trecut. În Ucraina, valoarea tranzacţiilor s-a prăbuşit la 41 milioane euro, de la 241 milioane euro în 2012.

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din regiune şi din România, a provizionat toată expunerea pe Ucraina şi nu are în plan noi afaceri în această ţară, a declarat directorul general al companiei, Eduard Zehetner. Cu toate acestea, Immofinanz va continua să investească la Moscova.

„Moscova însăşi este la fel de mare ca o ţară din Europa de Est”, a afirmat el.

Pe lângă Rusia, Polonia şi Cehia au fost cele mai solide pieţe din regiune şi au atras fonduri cu profil conservator din Germania, Austria şi SUA, care apreciază potenţialul relativ ridicat de creştere în condiţii de siguranţă sporită. În timp ce Londra sau Parisul oferă randamente de aproximativ 3%, investitorii pot obţine câştiguri aproape duble la Varşovia, cu un grad de risc uşor mai ridicat.

Astfel, în timp ce investitorii instituţionali continuă să aducă bani în Polonia şi Cehia, cei cu o toleranţă mai ridicată pentru risc manifestă un interes sporit pentru pieţe neglijate anterior, precum Ungaria şi România.

Ungaria a fost tratată cu precauţie din cauza caracterului imprevizibil al politicilor publice promovate de guvernul Viktor Orban, în timp ce România a fost mai afectată decât alte ţări din regiune de depresiunea economică ce a urmat crizei financiare, notează FT.

Însă lucrurile se schimbă, cred analiştii.

„Ungaria seamănă puţin cu Italia, în sensul că ai pe de o parte politica, pe de altă parte economia. De multe ori, economia nu prea are treabă cu politica. Economia merge mult mai bine decât ceea ce citim în ziare”, comentează Zehetner, şeful Immofinanz.

Reorientarea unor investitori către sudul Europei Centrale şi de Est nu va afecta semnificativ Polonia şi Cehia, anticipează analiştii.

CBRE estimează că tranzacţiile de pe piaţa poloneză vor creşte la 4 miliarde euro în acest an, apropiindu-se de recordul de 5 miliarde euro stabilit în 2006.

„Parcă am fi din nou în 2005. Toată lumea vede că piaţa revine şi vrea să intre”, comentează Hadley Dean, managing partner Colliers pentru Europa de Est.

Optimismul este generat de revigorarea creşterii economice în majoritatea ţărilor din regiune, notează FT. Piaţa spaţiilor industriale dă de asemenea semne de accelerare, în special în zona auto şi în sectorul electronicelor, alături de o creştere puternică a investiţiilor în logistică.

Piaţa spaţiilor de birouri din regiune începe de asemenea să mişte, susţinută de investiţii în centre de servicii de business şi outsourcing localizate în oraşe secundare, unde chiriile sunt mai mici şi companiile au acces la tineri bine pregătiţi, care acceptă salarii mai mici.

Bucureştiul traversează o revenire economică ceva mai accelerată decât Budapesta, inclusiv datorită experienţelor pozitive avute de companiile şi expaţii care au lucrat aici, potrivit unei analize FT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: