Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Chestiunea

Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult

28.11.2019

Digital

Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Feţele Noii Republici. Şi întoarcerea lui Vasile Blaga

de Cristian Grosu 29.11.2011

Pentru că, până la urmă, despre „feţe” vorbim.

Astăzi nu mai e niciun secret că mişcarea anunţară acum mai bine de un an de Sebastian Lăzoroiu şi numită „Albă ca Zăpada” (care ar urma să deretice prin căsuţa din codrul politic românesc) s-a închegat sub mişcarea de dreapta numită „Noua Republică”.

Logică OK: un mare număr de alegători tineri, cu mentalitate şi aşteptări de dreapta, s-au trezit după trei ani de guvernare de dreapta foarte dezamăgiţi de prestaţia guvernului PDL. Căci numai de cale liberă nu s-a putut plânge domnul Emil Boc – acolo unde ar fi avut probleme în Parlament a lucrat cu asumarea de răspundere. Aşa încât, ce să facă alegătorul de dreapta, atunci când guvernul invocă criza chiar şi când vreme de 3 ani ignoră banii gratuiţi ai UE? Sau când ratează senin (şi fără să plătească nimeni pentru asta) până şi vânzarea binefacerilor subdezvoltării – certificatele de emisii de carbon? Sau când nu are alte soluţii anticriză decât tăierile de la toate bugetele – fără politici publice, fără proiect, fără strategie, fără viziune? Sau care trece – şi se laudă cu asta – la capitolul investiţii sălile de sport din sate şi entuziastele pietruiri de drumuri în comunele primarilor coaliţiei?

În faţa unui atare guvern, alegătorul de dreapta ascultă răbdător clişeele prost rostite de miniştri şi vioi răspândite de propagandişti, înjură o vreme, după care pleacă să facă pluta în piaţa politică. Şi aşteaptă să-l pescuiască cineva, sau pur şi simplu nu mai aşteaptă nimic.

Noua Republică are tocmai menirea asta: să-l agaţe pe alegătorul de dreapta înapoi, să-i reaprindă speranţa că până la urmă vechea clasă politică poate fi înlăturată, să-i reaprindă furiile faţă de corupţia care iubeşte în egală măsură (ca orice părinte nepărtinitor) orice partid, şi să-l reseteze pe vot.

Nimic rău în toate astea – unde nu dă Dumnezeu asemenea mişcări pe tot eşichierul politic – pentru că asta înseamnă judecată, spirit critic şi, mai ales, respingerea oricărei resemnări.

Acesta a fost actul 1. Actul 2:

Domnul Vasile Blaga este pus de partid în fruntea Senatului, iar PDL intră, astfel, în anul electoral, cu taberele reunite şi mobilizate în jurul aceluiaşi interes. Dar reîntoarcerea sa e mai mult decât atât.

Vasile Blaga este cotat în PDL, pentru canalele sale deschise cu inamicii neîmpăcaţi ai partidului, ceea ce era, pe vremuri, Viorel Hrebenciuc pentru PSD. În plus, el nu se întoarce cu mâna goală: domnii Berceanu, Videanu şi întreg grupul care a aşteptat cu răbdare tocmai acest moment, sunt gata să se facă utili şi să se alăture Elenei Udrea (această mironmitrea a PDL), pentru campaniile din 2012. Cineva le-a dat, tuturor, voie. Cineva care s-a gândit şi la cine trebuie să ungă şi să dea cheie maşinăriei electorale a PDL, dar şi la cine va trebui să discute şi să negocieze ruperea USL şi invitarea PSD sau PNL la guvernare, în cazul, cel mai probabil, că PDL nu va ieşi pe primul loc. (Speranţa PDL nu-i tocmai deşartă – domnii Ponta, Antonescu şi, mai ales, 4 ani de înfometată opoziţie pentru „baroni” vor da şi ei o mână de ajutor.)

Aşadar, „vechea” politică se întoarce, greii „pragmatici” îşi scutură armele de praf şi-şi reglează tirul. Şi umblă vorba că, odată atins dezideratul electoral (adică rămânerea la guvernare), nu se vor da chiar toţi la o parte ca să facă loc „clasei politice reformate”. Iar toate astea se petrec în vreme ce o mişcare de tipul Noii Republici se dă pe net, se asigură că membrii ei îşi dau unii altora dreptate şi reformulează la infinit aceleaşi principii.

Şi acum ne întoarcem la „feţe”. Unde sunt?

Unde sunt, în toată această poveste despre o nouă clasă politică experţii, antreprenorii de anvergură din business-ul real (nu cel cu contracte de la partid sau primărie) – fiecare purtând în spate un lucru construit de la zero, o realizare de excepţie, o competenţă punctuală certificată, un brand? Unde sunt personajele poveştilor de succes din economie – cei care chiar ştiu câte parale face guvernarea de dreapta românească, care vorbesc în cunoştinţă de cauză pe domeniul lor şi-s capabili la orice oră să schiţeze un set de priorităţi şi o listă de soluţii concrete? Şi pe care lumea să ştie de unde să-i ia după notorietatea profesională, nu după certurile de la televizor cu doamna Olguţa Vasilescu. Or, astfel de oameni chiar există, n-au plecat chiar toţi. Scurt spus: Cine scrie PROIECTUL?

Desigur, logica spune că „trebuie să câştige ai noştri – doar n-o să se întoarcă Năstase”. Dar fără o garnitură de oameni independenţi şi bine înfipţi pe picioare, de feţe serioase, în ochii cărora să citeşti competenţa şi buna credinţă (care vorbesc puţin tocmai pentru că performanţa vorbeşte în numele lor), orice astfel de mişcare politică rămâne doar la stadiul de metaforă cum a lansat-o Sebastian Lăzăroiu.

În primul rând, pentru că ar fi ineficientă: nu se poate adresa celor care caută o soluţie, ci adună oameni care oricum sunt nişte căuzaşi. În al doilea rând, în eventualitatea că PDL va rămâne – într-un chip sau altul – la guvernare, dacă Mişcarea are norocul să fie invitată la recepţia de victorie a dreptei, sunt multe şanse să fie înghiţită odată cu primul aperitiv. Şi nu cumva, într-un atare caz, NR să-i fie chiar recunoscătoare „vechii politici” pentru asta.

Un exemplu: dacă perii internetul şi urmăreşti care (de la dreapta) ce a scris despre Vasile Blaga în toiul luptelor din PDL şi al discursurilor despre reforma clasei politice, rămâi puţin mirat. De unde acum atâta tăcere, când în urmă cu câteva luni până şi cei mai habotnici social-liberali vedeau în tripleta BVB capul tuturor răutăţilor din partid?

Inconsecvenţă? Nu. Adică, de fapt, da.

Nu, pentru că aşa e politica de la Adam încoace, fie ea veche sau nouă. Da, inconsecvenţă, pentru că nici nu ştii cum să-i zici: pragmatism idealist, sau idealism pragmatic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.11.2011

6 comentarii

 1. shinobi
  30.11.2011, 10:40 am

  Acesti Noua Republica se pare ca sunt pentru religie integrata printre functiunile statului si sprijinita pecuniar corespunzator (na-ti-o franta ca ti-am dres-o).
  In plus, n-au nicio problema cu mironmitrea pedeleului, pentru mine e deajuns sa le mai acord vreo atentie.

 2. Andrei
  1.12.2011, 5:36 pm

  @snobi,
  “se pare” sau “sunt”? Diferenta este manipulare, uneori pe bani.
  Si care e legatura dintre NR si Miron Mitrea? Ca nu inteleg.

  Putina coerenta si nu subversivitate sovietica nu strica. Asta in masura in care ar fi buna intentie. Daca nu este, nu sta in puterea mea sa te schimb, dar sta in puterea oamenilor inteligenti sa inteleaga.
  Stiu ca NR deranjeaza si mai stiu ca metodele de a arunca cu noroi vin din FSN. Asa cum o stii si tu.

  • shinobi
   2.12.2011, 12:26 pm

   @andrei
   la multi ani, cu o mica intarziere …
   ai dreptate in felul tau, corect e “mie (shinobi) mi se pare”.
   Si-acum in spiritul aceleiasi acribii, demonstreaza-mi/ convinge-ma ca ma insel.
   La faza cu intelesul, nici eu nu inteleg multe lucruri dar nu disper.

 3. Andrei
  1.12.2011, 5:40 pm

  @Cristian Grosu: “Noua Republică are tocmai menirea asta: să-l agaţe pe alegătorul de dreapta înapoi, să-i reaprindă speranţa că până la urmă vechea clasă politică poate fi înlăturată, să-i reaprindă furiile faţă de corupţia care iubeşte în egală măsură (ca orice părinte nepărtinitor) orice partid, şi să-l reseteze pe vot.”

  Interesant pentru ca tocmai PDL si USL vor o prezenta la vot cat mai mica. Iar cele scrise mai sus exact asta fac: induc dezamagirea intr-un electorat care inca mai spera. Si fara a avea argumente ci numai pareri (a la iRTv) va intreb “cui foloseste acest articol”?
  Si pana la urma care sunt fetele din Noua Republica? Vasile Blaga? Ei ash!

 4. Mihail Neamtu
  5.12.2011, 11:02 am

  Noua Republica sustine un Stat secular si separatia constitutionala intre Biserica si Stat. Statul e non-confesional. Societatea insa poate imbratisa valorile crestine si nu-i nimic rau in asta.

  Cristian Grosu: Noua Republica a lansat in dezbatere o analiza a Noii Legi a sanatatii, va veni cu documente despre industria IT, finante, educatie, reforma sistemului electoral. Cred ca e mai mult decit face orice think-tank de partid, pina acum.

  Sper sa ne intilnim la urmatoarele dezbateri.
  MN

 5. Peter
  11.12.2011, 4:51 am

  @Mihail Neamtu: Asta e Noua Republica, un think tank de partid? Nici nu va mai intreb de unde sunteti finantati, se subintelege.
  Totusi, felicitari lui M. Neamtu ca a renuntat la sinecurile bugetare de partid din care a trait pana acum 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

Convenție Națională PLUS/ Sunt aleși președintele și coordonatorii regionali

Vladimir Ionescu

Membrii PLUS aleg, în cadrul Convenției Naționale Extraordinare care are loc sâmbătă și duminică, președintele formațiunii, membrii Comisiei Naționale de Integritate de Arbitraj, membrii Comisiei… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului sesizează CCR: Numirea unor procurori în DNA fără specializare în fapte de corupție restrânge dreptul la un proces echitabil

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că la DNA ar trebui să fie angajați doar procurori cu specializare în fapte de corupție. Instituția a ridicat la… Mai mult

Stiri

Jandarmeria a desecretizat convorbirile radio din 10 august 2018

Razvan Diaconu

Jandarmeria a desecretizat comunicaţiile din seara protestelor de pe 10 august 2018, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, sâmbătă, precizând că acestea vor ajunge… Mai mult

Europa

Germania, Franța și Marea Britanie acuză Iranul de dezvoltarea unor rachete balistice capabile să transporte arme nucleare

Iulian Soare

Germania, Franța și Marea Britanie cer secretarului general al ONU să informeze Consiliul cu privire la faptul că Iranul dezvoltă “rachete balistice cu capacitate nucleară”,… Mai mult

Stiri

Guvernul modifică 3 legi prin asumarea răspunderii. Lista și calendarul

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat că executivul își va asuma răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare precum și pe prorogarea unor termene prevăzute în Legile justiției,… Mai mult

Stiri

Experți Deloitte: Ține România pasul în competiția pentru atragerea de investiții în industria auto?

Vladimir Ionescu

Industria auto, unul dintre pilonii economiei românești și unul dintre cei mai mari angajatori din economia locală ”frânează” în fața noilor provocări. Pe de o… Mai mult

Stiri

Ţările petroliere ezită privind amploarea reducerii producţiei. Piaţa neîncrezătoare reduce preţul

Adrian N Ionescu

Prețul petrolului scădea, vineri la prânz, din cauza neîncrederii pieţei privind soliditatea angajamentului ţărilor mari producătoare de petrol de a reduce producţia, măsură necesară tocmai… Mai mult