Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

Feţele Noii Republici. Şi întoarcerea lui Vasile Blaga

de Cristian Grosu 29.11.2011

Pentru că, până la urmă, despre „feţe” vorbim.

Astăzi nu mai e niciun secret că mişcarea anunţară acum mai bine de un an de Sebastian Lăzoroiu şi numită „Albă ca Zăpada” (care ar urma să deretice prin căsuţa din codrul politic românesc) s-a închegat sub mişcarea de dreapta numită „Noua Republică”.

Logică OK: un mare număr de alegători tineri, cu mentalitate şi aşteptări de dreapta, s-au trezit după trei ani de guvernare de dreapta foarte dezamăgiţi de prestaţia guvernului PDL. Căci numai de cale liberă nu s-a putut plânge domnul Emil Boc – acolo unde ar fi avut probleme în Parlament a lucrat cu asumarea de răspundere. Aşa încât, ce să facă alegătorul de dreapta, atunci când guvernul invocă criza chiar şi când vreme de 3 ani ignoră banii gratuiţi ai UE? Sau când ratează senin (şi fără să plătească nimeni pentru asta) până şi vânzarea binefacerilor subdezvoltării – certificatele de emisii de carbon? Sau când nu are alte soluţii anticriză decât tăierile de la toate bugetele – fără politici publice, fără proiect, fără strategie, fără viziune? Sau care trece – şi se laudă cu asta – la capitolul investiţii sălile de sport din sate şi entuziastele pietruiri de drumuri în comunele primarilor coaliţiei?

În faţa unui atare guvern, alegătorul de dreapta ascultă răbdător clişeele prost rostite de miniştri şi vioi răspândite de propagandişti, înjură o vreme, după care pleacă să facă pluta în piaţa politică. Şi aşteaptă să-l pescuiască cineva, sau pur şi simplu nu mai aşteaptă nimic.

Noua Republică are tocmai menirea asta: să-l agaţe pe alegătorul de dreapta înapoi, să-i reaprindă speranţa că până la urmă vechea clasă politică poate fi înlăturată, să-i reaprindă furiile faţă de corupţia care iubeşte în egală măsură (ca orice părinte nepărtinitor) orice partid, şi să-l reseteze pe vot.

Nimic rău în toate astea – unde nu dă Dumnezeu asemenea mişcări pe tot eşichierul politic – pentru că asta înseamnă judecată, spirit critic şi, mai ales, respingerea oricărei resemnări.

Acesta a fost actul 1. Actul 2:

Domnul Vasile Blaga este pus de partid în fruntea Senatului, iar PDL intră, astfel, în anul electoral, cu taberele reunite şi mobilizate în jurul aceluiaşi interes. Dar reîntoarcerea sa e mai mult decât atât.

Vasile Blaga este cotat în PDL, pentru canalele sale deschise cu inamicii neîmpăcaţi ai partidului, ceea ce era, pe vremuri, Viorel Hrebenciuc pentru PSD. În plus, el nu se întoarce cu mâna goală: domnii Berceanu, Videanu şi întreg grupul care a aşteptat cu răbdare tocmai acest moment, sunt gata să se facă utili şi să se alăture Elenei Udrea (această mironmitrea a PDL), pentru campaniile din 2012. Cineva le-a dat, tuturor, voie. Cineva care s-a gândit şi la cine trebuie să ungă şi să dea cheie maşinăriei electorale a PDL, dar şi la cine va trebui să discute şi să negocieze ruperea USL şi invitarea PSD sau PNL la guvernare, în cazul, cel mai probabil, că PDL nu va ieşi pe primul loc. (Speranţa PDL nu-i tocmai deşartă – domnii Ponta, Antonescu şi, mai ales, 4 ani de înfometată opoziţie pentru „baroni” vor da şi ei o mână de ajutor.)

Aşadar, „vechea” politică se întoarce, greii „pragmatici” îşi scutură armele de praf şi-şi reglează tirul. Şi umblă vorba că, odată atins dezideratul electoral (adică rămânerea la guvernare), nu se vor da chiar toţi la o parte ca să facă loc „clasei politice reformate”. Iar toate astea se petrec în vreme ce o mişcare de tipul Noii Republici se dă pe net, se asigură că membrii ei îşi dau unii altora dreptate şi reformulează la infinit aceleaşi principii.

Şi acum ne întoarcem la „feţe”. Unde sunt?

Unde sunt, în toată această poveste despre o nouă clasă politică experţii, antreprenorii de anvergură din business-ul real (nu cel cu contracte de la partid sau primărie) – fiecare purtând în spate un lucru construit de la zero, o realizare de excepţie, o competenţă punctuală certificată, un brand? Unde sunt personajele poveştilor de succes din economie – cei care chiar ştiu câte parale face guvernarea de dreapta românească, care vorbesc în cunoştinţă de cauză pe domeniul lor şi-s capabili la orice oră să schiţeze un set de priorităţi şi o listă de soluţii concrete? Şi pe care lumea să ştie de unde să-i ia după notorietatea profesională, nu după certurile de la televizor cu doamna Olguţa Vasilescu. Or, astfel de oameni chiar există, n-au plecat chiar toţi. Scurt spus: Cine scrie PROIECTUL?

Desigur, logica spune că „trebuie să câştige ai noştri – doar n-o să se întoarcă Năstase”. Dar fără o garnitură de oameni independenţi şi bine înfipţi pe picioare, de feţe serioase, în ochii cărora să citeşti competenţa şi buna credinţă (care vorbesc puţin tocmai pentru că performanţa vorbeşte în numele lor), orice astfel de mişcare politică rămâne doar la stadiul de metaforă cum a lansat-o Sebastian Lăzăroiu.

În primul rând, pentru că ar fi ineficientă: nu se poate adresa celor care caută o soluţie, ci adună oameni care oricum sunt nişte căuzaşi. În al doilea rând, în eventualitatea că PDL va rămâne – într-un chip sau altul – la guvernare, dacă Mişcarea are norocul să fie invitată la recepţia de victorie a dreptei, sunt multe şanse să fie înghiţită odată cu primul aperitiv. Şi nu cumva, într-un atare caz, NR să-i fie chiar recunoscătoare „vechii politici” pentru asta.

Un exemplu: dacă perii internetul şi urmăreşti care (de la dreapta) ce a scris despre Vasile Blaga în toiul luptelor din PDL şi al discursurilor despre reforma clasei politice, rămâi puţin mirat. De unde acum atâta tăcere, când în urmă cu câteva luni până şi cei mai habotnici social-liberali vedeau în tripleta BVB capul tuturor răutăţilor din partid?

Inconsecvenţă? Nu. Adică, de fapt, da.

Nu, pentru că aşa e politica de la Adam încoace, fie ea veche sau nouă. Da, inconsecvenţă, pentru că nici nu ştii cum să-i zici: pragmatism idealist, sau idealism pragmatic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.11.2011

6 comentarii

 1. shinobi
  30.11.2011, 10:40 am

  Acesti Noua Republica se pare ca sunt pentru religie integrata printre functiunile statului si sprijinita pecuniar corespunzator (na-ti-o franta ca ti-am dres-o).
  In plus, n-au nicio problema cu mironmitrea pedeleului, pentru mine e deajuns sa le mai acord vreo atentie.

 2. Andrei
  1.12.2011, 5:36 pm

  @snobi,
  “se pare” sau “sunt”? Diferenta este manipulare, uneori pe bani.
  Si care e legatura dintre NR si Miron Mitrea? Ca nu inteleg.

  Putina coerenta si nu subversivitate sovietica nu strica. Asta in masura in care ar fi buna intentie. Daca nu este, nu sta in puterea mea sa te schimb, dar sta in puterea oamenilor inteligenti sa inteleaga.
  Stiu ca NR deranjeaza si mai stiu ca metodele de a arunca cu noroi vin din FSN. Asa cum o stii si tu.

  • shinobi
   2.12.2011, 12:26 pm

   @andrei
   la multi ani, cu o mica intarziere …
   ai dreptate in felul tau, corect e “mie (shinobi) mi se pare”.
   Si-acum in spiritul aceleiasi acribii, demonstreaza-mi/ convinge-ma ca ma insel.
   La faza cu intelesul, nici eu nu inteleg multe lucruri dar nu disper.

 3. Andrei
  1.12.2011, 5:40 pm

  @Cristian Grosu: “Noua Republică are tocmai menirea asta: să-l agaţe pe alegătorul de dreapta înapoi, să-i reaprindă speranţa că până la urmă vechea clasă politică poate fi înlăturată, să-i reaprindă furiile faţă de corupţia care iubeşte în egală măsură (ca orice părinte nepărtinitor) orice partid, şi să-l reseteze pe vot.”

  Interesant pentru ca tocmai PDL si USL vor o prezenta la vot cat mai mica. Iar cele scrise mai sus exact asta fac: induc dezamagirea intr-un electorat care inca mai spera. Si fara a avea argumente ci numai pareri (a la iRTv) va intreb “cui foloseste acest articol”?
  Si pana la urma care sunt fetele din Noua Republica? Vasile Blaga? Ei ash!

 4. Mihail Neamtu
  5.12.2011, 11:02 am

  Noua Republica sustine un Stat secular si separatia constitutionala intre Biserica si Stat. Statul e non-confesional. Societatea insa poate imbratisa valorile crestine si nu-i nimic rau in asta.

  Cristian Grosu: Noua Republica a lansat in dezbatere o analiza a Noii Legi a sanatatii, va veni cu documente despre industria IT, finante, educatie, reforma sistemului electoral. Cred ca e mai mult decit face orice think-tank de partid, pina acum.

  Sper sa ne intilnim la urmatoarele dezbateri.
  MN

 5. Peter
  11.12.2011, 4:51 am

  @Mihail Neamtu: Asta e Noua Republica, un think tank de partid? Nici nu va mai intreb de unde sunteti finantati, se subintelege.
  Totusi, felicitari lui M. Neamtu ca a renuntat la sinecurile bugetare de partid din care a trait pana acum 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

Rick Perry, secretarul de stat pentru Energie și susținător al proiectelor de la Marea Neagră, înlocuit cu adjunctul său

Iulian Soare

Propunerea pentru înlocuirea lui Rick Perry, ministrul american al Energiei, este adjunctul acestuia, Dan Brouillette (foto), a anunțat vineri președintele Donald Trump. „Sunt bucuros să… Mai mult

Europa

Manifestații violente la Barcelona – sute de mii de persoane au venit din alte orașe ale Cataloniei

Iulian Soare

Peste 500.000 de persoane au manifestat vineri seară la Barcelona împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii mișcării pentru independenţa Cataloniei. Centrul oraşului a fost… Mai mult

Stiri

Fosta șefă a TAROM, citată la DNA în legătură cu informația că Răzvan Cuc ar fi încercat să împiedice votul unor parlamentari la moțiune

Vladimir Ionescu

Mădălina Mezei(foto), demisă marți de la conducerea TAROM, a fost citată pentru luni la DNA, care s-a autosesizat în legătură cu informația că ministrul Transporturilor… Mai mult

Europa

Mihail Gorbaciov: A început militarizarea politicii mondiale

Iulian Soare

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat vineri că lumea se îndreaptă militarizarea politicii şi a lansat un apel către SUA şi… Mai mult

Stiri

EY: Companiile vor plăti pentru necolectarea deșeurilor electrice și electronice

Adrian N Ionescu

Companiile care pun pe piață produse electrice și electronice vor plăti 4 / lei kg de deșeuri de acest tip (20 lei / kg de… Mai mult

Stiri

PSD își înșurubează apropiații în aparatul de stat: Metoda ”concursul pe ultima sută de metri”

Razvan Diaconu

Cu câteva zile înainte de moțiune, dar mai ales după demiterea Guvernului de către Parlament, PSD a pornit o amplă operațiune de salvare a ”armatei”… Mai mult

Stiri

China – la cea mai redusă creștere economică din ultimii 28 de ani

Adrian N Ionescu

China, a doua cea mai mare economie a lumii, China, a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din 1992 încoace, pe fondul intensificării războiului… Mai mult