joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2016

federica mogheriniȘefa diplomației europene, Federica Mogherini, a afirmat că se așteaptă la o prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei, dintre care unele ajung la scadență în luna iulie- opinia este conținută într-un interviu publicat joi de cotidianul german Die Welt.

”Mă aștept la asta, șefi de stat și de guverne au condiționat ridicarea sancțiunilor de transpunerea deplină în practică a acordurilor de la Minsk. Or, nu s-a ajuns la aceasta până acum”, a răspuns Federica Mogherini, întrebată dacă aceste sancțiuni ar putea fi prelungite.

În urma declanșării conflictului din Ucraina, UE a impus în vara anului 2014 sancțiuni economice Rusiei, fiind vizate mai multe companii din industria militară și bănci ruse, creditele și investițiile în sectorul petrolier.


Acestea ajung la scadență la sfârșitul lunii iulie și o decizie cu privire la reînnoirea lor este de așteptat la sfârșitul lunii iunie, cu ocazia summitului european.

”Am considerat mult timp Rusia drept un partener strategic. Acest lucru nu mai este valabil astăzi, dar Rusia rămâne o țară strategică”, afirmă oficialul european.

Revenirea la statutul de partener ”depinde de guvernul rus” și de ”rezolvarea crizei ucrainene. Este crucial pentru noi ca acordurile de la Minsk să fie puse integral în aplicare, iar conflictul din Ucraina să fie rezolvat în mod pașnic”, a insistat înaltul responsabil european.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ucraina este de peste doi ani scena unui conflict armat ce opune forțele guvernamentale rebelilor separatiști proruși în estul țării. Potrivit Kievului și Occidentului, rebelii sunt susținuți cu mijloace militare de Rusia, dar Moscova dezminte permanent acest lucru. Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu aproximativ 9.300 de morți și peste 1,5 milioane de persoane strămutate din aprilie 2014 și până acum.


În pofida mai multor armistiții, în zona de conflict au loc cu regularitate confruntări. Negocierile organizate la 11 mai la Berlin între Ucraina, Rusia, Germania și Franța într-o tentativă de a avansa procesul de pace s-au încheiat din nou fără vreun progres semnificativ, inclusiv în problema spinoasă a alegerilor în zonele controlate de rebeli în regiunea estică Donbas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: