vineri

20 mai, 2022

Industria prelucrătoare a coborât în februarie sub nivelul din februarie 2018

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 aprilie, 2021

România a consemnat în luna februarie 2021 o scădere a producției industriale de 3,1% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru o mai bună comparabilitate a fost, de asemeni, negativă (-2,6%). Comparativ cu prima lună a anului în curs, evoluția în termeni bruți a fost pozitivă (+3,7%) dar s-a datorat dispunerii zilelor lucrătoare (-1,0%, după ajustarea cu sezonalitatea).

Datele din ultimii cinci ani rămân problematice deoarece arată un declin al producției industriale, manifestat deja din anul 2018 încoace, cu mult înainte de a se declanșa pandemia. Practic, industria este departe de a recupera în februarie 2021 valoarea din urmă cu trei ani, iar industria prelucrătoare a obținut o performanță chiar mai slabă decât în februarie 2018.


Relevant este modul în care a evoluat productivitatea muncii în industrie din 2016 încoace, cu un declin început în 2019 și accentuat  pe parcursul anului trecut. Când revenirea din partea a doua a anului a fost semnificativă dar nu a reușit să compenseze scăderea abruptă din primele luni de manifestare a pandemiei.

Datele disponibile arată o încetinire a ritmului de creștere a productivității muncii în industrie, după tentativa de revenire mai rapidă de la finele anului trecut. Asta în pofida creșterii consemnate de industria energetică, deoarece trendul a fost dat de segmentul mare al industriei prelucrătoare.


În structură, datele arată destul de slab pe seria brută, scăderile fiind importante în industria extractivă și sectorul energetic. Industria prelucrătoare a rămas după primele două luni din 2021 la peste trei procente sub nivelul din aceeași perioadă a anului 2020, când industria dădea semne de revenire după declinul din 2019.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Puține ramuri industriale au obținut rezultate pozitive în februarie 2021, printre care s-au numărat fabricarea de construcții metalice și produse din metal, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor, produselor electronice și optice și fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: