miercuri

12 iunie, 2024

27 iulie, 2021

Guvernul Cehiei a aprobat luni un memorandum între stat și compania CEZ cu privire la construirea unei fabrici de baterii pentru mașini electrice, valoarea investiției din fonduri publice fiind estimată la circa două miliarde de euro, transmite Euractiv.

Potrivit unor surse, în acest proiect s-ar mai putea implica producătorul german Volkswagen sau sud-coreenii de la LG, însă guvernul a refuzat să confirme aceste informații.

Această investiție este considerată crucială pentru Cehia, a cărei economii este foarte dependentă de industria auto-motive.


Memorandului precizează că această fabrică de baterii este ”un proiect strategic care ar putea accelera transformarea atât în sectorul energetic cât și în industria auto”. Proiectul ar putea crea totodată ”o oportunitate unică pentru transformarea regiunilor structural afectate din Cehia”, mai exact cele trei regiuni dependente economic de minele de cărbuni.

Memorandumul sugerează și viitoare cooperări pe lanțul de aprovizionare al bateriilor, inclusiv exploatarea litiului – metal esențial din compoziția acumulatorilor pentru mașinile electrice -, precum și prelucrarea și reciclarea acestuia.

Cehia deține cele mai mari resurse cunoscute de litiu din Europa, având potențialul de a deveni unul dintre cei competitivi producători de litiu din roci dure din lume.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: