joi

25 aprilie, 2024

27 octombrie, 2019

Comisia Europeană a adăugat patru județe (Alba, Caraș – Severin, Sibiu și Neamț) pe lista celorlalte 25 deja afectate de restricțiile privind exportul de carne de porc în UE, din cauza focarelor de pestă porcine.

„Decizia va fi adoptată oficial și publicată în momnitorul oficial săptămâna viitoare. (…) De îndată ce restricțiile sunt ridicate, comerțul poate fi reluat”, spune un răspuns la Comisiei la o solicitare Mediafax.

Măsurile au fost luate după ce Comisia Europeană a constatat că situația „continuă să se deterioreze” și este „foarte îngrijorătoare”, ca urmare a celor peste 1.500 de focare de pestă porcină.


Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, nuanțează și nu include în cadrul resrticției preparatele din carene de porc.

Petre Daea spune că „că nu există o interzicere a ieşirii preparatelor în afara ţării. E adevărat că prezenţa acestui virus creează foarte multe probleme, astfel că am elaborat şi am pus în discuţie publică un ordin pentru a stabili dimensiunile de exploataţie astfel încât să intrăm într-o rânduială cât mai repede cu putinţă”, a spus ministrul, la Digi 24.

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin cu noi reguli de înregistrare a porcilor în funcție de mărimea explotațiilor de creștere.

„În România sunt foarte multe restricţii din punct de vedere sanitar-veterinar. De aici şi până la a interpreta că produsele agroalimentare nu mai ies la export… Carnea de porc iese, prin produsele prelucrate în abatoare, cu linii speciale de preparare, în aşa fel încât tot produsul să fie sub control sanitar-veterinar şi poate circula fără niciun fel de restricţie”, a mai spus Petre Daea.


Pe de altă parte, România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului, potrivit unei declarații a lui Sorin Minea, președinte Romalimenta, pentru Digi24.

„Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a atenționat președintele Romalimenta.

Măsurile vor duce la deficit bugetar „și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a mai spus Sorin Minea.

„E mult mai rău. Până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța. De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a explicat președintele Romalimenta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: