La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Experimentul suedez al zilei de lucru de şase ore: costuri prea mari față de beneficii

de Adrian N Ionescu 4.1.2017

work-less-play-morePrimăria orașului suedez Gothenburg nu va generaliza experimentul reducerii zilei de muncă de la opt la șase ore, care a fost derulat timp de doi ani.

Rezultatele preliminare ale experimentului arată costuri mai mari și beneficii mai mici decât cele așteptate, relatează Bloomberg.

Primăria orașului unde își are sediul constructorul auto Volvo a derulat experimentul la un cămin de bătrâni, unde a scurtat programul celor 68 de asistente care lucrează acolo, dar municipalitatea a fost nevoită să angajeze alte 17 persoane, ceea ce a însemnat un cost suplimentar de 12 milioane de coroane (2,2 milioane de dolari), pe perioada programului.

În schimb, experimentul a arătat că angajaţii „s-au simțit mai sănătoşi, ceea ce a redus absenţele din motive medicale, iar îngrijirea acordată pacienţilor căminului s-a îmbunătăţit”.

Cu toate acestea, municipalitatea din Gothenburg nu va face un program permanent din experimentul zilei de lucru de şase ore.

„Categoric apar costuri mai mari. Este mult prea scump să introduci la nivel general un program de lucru mai scurt, într-un viitor rezonabil”, a declarat Daniel Bernmar, un politician local responsabil de programele de asistenţă care vizează persoanele în vârstă.

Totuși, oficialul suedez a declarat că ar dori să fie efectuate mai multe studii cu privire la beneficiile pe termen lung pentru societate care ar apărea în urma scurtării zilei de lucru.

Un argument pro este că un program de lucru mai scurt ar permite prelungirea duratei vieţii profesionale.

Experimentul zilei de lucru de şase ore din Gothenburg este doar ultimul dintr-o serie de programe pilot suedeze, vizând scurtarea programului de lucru.

Experimentul recent încheiat a fost urmărite cu atenție la nivel global, Suedia fiind o ţară mândră pentru reputația de a fi un „stat al bunăstării și de „modelul” său economic și social.

Deşi datele istorice arată că lungimea medie a unei zile de lucru a scăzut în Suedia în ultimul secol, în prezent nu există planuri pentru a introduce la nivel naţional o zi de lucru de şase ore.

Tendințe

Rezultatele experimentului suedez vine în contextul în care, mai ales în țările bogate ale nordului Europei, au loc dezbateri și chiar inițiative privind introducerea unor programe pilot de venit minim garantat.

Finlanda tocmai a început un program pilot de doi ani prin care 2.000 de şomeri între 25 şi 58 de ani vor primi un venit minim garantat de 560 de euro lunar, chiar dacă întretimp îşi vor găsi de lucru, potrivit The Guardian.

Majoritatea cetăţenilor  (68%) celor încă 28 de state membre ale UE ar vota „cu siguranță sau probabil” în favoarea unei forme de venit minim garantat.

Alegătorii elveţieni  au respins însă cu o majoritate de 75% o schemă de venit minim necondiționat de 2.500 CHF, ceea ce ar fi însemnat creșterea cheltuielilor sociale de la 19,4% la aproximativ o treime din PIB-ul țării.

Experimentele de venit minim urmează să aibă loc în acest an în mai multe orașe din Olanda, inclusiv Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Wageningen și Groningen.

În versiunea din Utrecht, mai multe grupuri de testare vor primi un venit lunar de bază de 970  de euro, cu anumite condiții. Unii vor primi suma ca ajutor de șomaj, cu obligația de a căuta de muncă  și cu sancțiuni dacă nu o fac. Alții va primi ajutorul necondiționat, indiferent dacă sunt sau nu caută de lucru. Și al treilea grup va primi un supliment de 125 de euro, cu condiția prestării de muncă  în folosul comunității.

Nu numai în Nord, dar și în Italia au loc astfel de experimente. Orașul italian Livorno a dă un venit minim garantat de peste 500 de euro pe lună la 100 de familii sărace ale orașului din iunie anul trecut, și a extins schema la alte 100 de familii de la 1 ianuarie. Ragusa și Napoli au în vedere încercări similare.

Explicații

Experimentele de venituri minime garantate au loc pe fondul unor tendințe sociale îngrijorătoare.

„În anii următori, tendința actuală de creștere a clasei de mijloc poate încetini sau chiar să se încheie în economiile emergente”, dar şi în ţările dezvoltate. Fenomenul „indică riscuri reînnoite de tulburări sociale asociate cu o creștere mai lentă (…) O creștere economică mai lentă și dezamăgira lipsei de acces la standardele de viaţă ale clasei de mijloc ar putea alimenta nemulțumirile sociale”, potrivit celui mai recent raport World Employment Social Outlook, al Organizaţiei Mondiale a Muncii (ILO).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.1.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Pneumolog / Grijă, dar nu panică la coronavirus: Gripa a ucis 61.000 de oameni în 2018 și 2019

Vladimir Ionescu

Epidemia de coronavirus, ce a ajuns în Europa, îi îngrijorează în mod firesc pe români, însă nu trebuie creată panică, a declarat la Digi24 Gilda… Mai mult

Stiri

Propunere AAF: Reducere la 1% a impozitului pe câştigurile din fondurile mutuale, pentru atragerea de resurse

Adrian N Ionescu

Ponderea normală a activelor fondurilor mutuale în produsul intern brut (PIB) al României ar trebui să fie dublă faţă de nivelul actual „foarte mic”, de… Mai mult

Stiri

Premierul Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, președintele Iohannis convoacă noi consultări pentru o nouă nominalizare

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că invită partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări politice pentru formarea unui nou guvern. Consultările încep miercuri,… Mai mult

Stiri

Deficit bugetar de 0,04% din PIB în ianuarie

Vladimir Ionescu

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu 7% față de aceeaşi lună a anului trecut, la 27,5 miliarde de lei, în linie… Mai mult

Stiri

România trimite înapoi gunoiul venit din Marea Britanie – doi români și un britanic sunt cercetați

Vladimir Ionescu

Cele trei puncte de lucru din Bucureşti şi judeţul Ilfov ale firmei care a importat 16 containere cu deşeuri din Marea Britanie, aduse în Portul… Mai mult

Stiri

PNL l-a ”trasferat” pe Toma Petcu și pe alți 3 colegi ai săi din ALDE

Razvan Diaconu

Deputatul Toma Petcu (foto), preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Giurgiu şi fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu şi Tudose, a anunţat marți că se alătură… Mai mult

Stiri

Finanțele resping ofertele băncilor pentru finanțarea deficitului – 3 miliarde lei, surplus deja împrumutat

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins marți ofertele băncilor aferente unei emisiuni prin care spera să atragă 200 de milioane de euro de pe piața… Mai mult