marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 august, 2011

Viitoarea taxă auto va scădea cu până la 25%, dar va fi plătită și de cumpărătorii mașinilor deja înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, potrivit unui proiect de lege aprobat pe care Guvernul l-a adoptat miercuri și urmează să-l trimită Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.

De asemenea, contribuabilii care au plătit deja taxa auto vor putea cere de la stat să li se restituie diferența dintre vechea taxă auto și noua taxă.

Valoarea cheltuielilor estimate cu restituirea sumelor va fi de aproximativ 240 de milioane de lei pentru anul 2011, pentru un număr estimat de 56.000 de autovehicule, susține Ministerul Mediului.


În anul 2010 şi-au schimbat proprietarul cca. 110 mii de autoturisme, care au fost înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 şi care nu au achitat taxa de poluare, potrivit ministerului.

Instituția estimează venituri suplimentare de cca. 331 de milioane de lei pe an, luând în calcul o valoare medie a taxei.

În anul 2010, valoarea încasată din taxa de poluare a fost de cca. 700 de milioane de lei.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu printre care şi Programul Rabla. În 2010, au fost scoase din circulaţie 190 de mii de autovehicule, iar în 2011 se estimează a fi scoase din circulaţie cca. 110.000-120.000 de autovehicule.


„Vor fi peste 300.000 de maşini care nu mai poluează, mai vechi de 10 ani”, a susținut ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Executivul este obligat să schimbe taxa auto ca urmare a unor decizii ale Curții Europende Justiție, care a considerat că taxa auto este discriminatorie.

Ce prevede viitoarea taxă auto:

  • În cazul în care taxa de poluare plătită după 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii vor putea depune o cerere prin care să solicite restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
  • Taxa de poluare va fi plătită o singură dată pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
  • Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: