luni

20 mai, 2024

20 august, 2012

Excedentul comercial al zonei euro a ajuns la 14,9 miliarde de euro în iunie, în creştere de la 200 de milioane în urmă cu un an.

Excedentul acesta este cel mai mare de când a început Uniunea Europeană să realizeze acest gen de statistici, din 1999, precizează BBC.

Germania, Olanda şi Irlanda au înregistrat cel mai mare excedent comercial dintre cele 17 state membre ale zonei euro şi dintre cele 27 de ţări ale UE, arată datele Eurostat, citate de BBC.

Excedentul a ajuns la 400 de milioane de euro, comparativ cu deficitul de 15,3% cu un an înainte


Schimbarea a venit din creşterea exporturilor către Asia şi pieţele emergente inclusiv Rusia, Japonia, Brazilia şi Coreea de Sud. Datele au relevat dependenţa regiunii de sursele externe de creştere economică, în timp ce măsurile de austeritate, în principalele state ale eurozonei, au redus cheltuielile populaţiei şi încrederea companiilor.

“Companiile trebuie să caute cumpărători străini, pentru a înlocui cererea de pe piaţa internă lovită de austeritate, şi reducerea salariilor, cu îmbunătăţirea producţiei şi a competitivităţii”, a declarat analistul de la Berenberg Bank, Christian Schulz.

“Germania joacă încă un rol foarte important. Deşi a început recent să piardă competitivitatea faţă de partenerii din zona euo, economia germană continuă să se bucure de un nivel mare de competitivitate în plan global”, a precizat expertul.

La începutul acestei săptămâni, Eurostat a anunţat că economia din zona euro s-a contractat cu 0,2% din aprilie până în iunie, de la o creştere zero în primul trimestru.


 capital Economics a avertizat: “Cu ritmul încetinit de creştere la nivel global, nu ne aşteptăm ca o revenire a exporturilor importante să dureze prea mult”. “Vedem încă atât Franţa, cât şi Germania mergând spre recesiune în 2013″, au explicat specialiştii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: