25 de bănci din euroland, dintre care 5 care activează şi în România, nu au reuşit să treacă testul de stres al Băncii Central Europene, care a scos la iveală un deficit de capital al băncilor de 25 miliarde de euro.
Potrivit agenției Reuters, cele mai multe bănci care nu au trecut „examenul” BCE sunt din Italia.
Băncilor italiene li se alătură: 3 bănci din Grecia, 3 din Cipru, 2 din Belgia, 2 din Slovenia şi câte una din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.
Potrivit comunicatului BCE, principalele rezultate ale verificărilor şi simulărilor la care au fost supuse principalele 130 instituţii financiare din zona euro sunt:
- Un deficit de capital în sumă de 25 miliarde euro descoperit la 25 de bănci
- Valoarea activelor bancare trebuie ajustată cu 48 miliarde euro, din care 37 miliarde euro nu au generat deficit de capital
- Deficitul de 25 miliarde euro şi ajustarea valorii activelor cu 37 miliarde euro implică un impact general asupra băncilor de 62 miliarde euro
- Alte 136 miliarde euro constituie expuneri neperformante ale băncilor
- Din scenariul negativ de stres rezultă o diminuare a capitalului bancar cu 263 miliarde euro, reducând rata medie CET1 cu aproape 4 puncte procentuale, de la 12,4% la 8,3%
Această simulare, anunţă BCE, s-a derulat în condiţii de deplină transparenţă, fermitate şi de egal tratament şi este esenţială pentru demararea Mecanismului Unic de Supraveghere, începând cu luna noiembrie.
(Descărcaţi AICI Raportul BCE)
(Rezultatele, bancă cu bancă, comunicate de BCE pot fi consultate AICI (în partea de jos a paginii care se încarcă)
De menționat : Banca Centrală Europeană a lucrat în tandem cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care a supus analizei şi o serie de bănci din afara zonei euro.
Citiţi AICI raportul EBA, care conţine şi bănci din afara zonei euro
WSJ: Datele agregate – sinteză grafică. Nume mari pe lista-surpriză
Wall Street Journal confirmă că Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia bancă din Italia are în continuare dificultăţi în ciuda faptului că şi-a mărit capitalul pe parcursul acestui an cu 2,14 miliarde euro.
Slabele performanţe reliefate de BCE au determinat Monte dei Paschi să angajeze grupurile de investiţii Citigroup Inc. şi UBS AG pentru consiliere asupra opţiunilor strategice, inclusiv fuziunea cu altă bancă, afirmă surse apropiate afacerii.
Alte bănci italiene în dificultate sunt: Banca Carige SpA, Banca Popolare di Milano SCARL şi Banca Popolare di Vicenza ScpA.
“Banca Centrală a Italiei are multe explicaţii de dat, iar zvonurile că nu a fost dispusă să coopereze pe parcursul testului derulat de BCE par să fi avut o bază reală, acum că vedem care sunt rezultatele”, a declarat pentru Wall Steet Journal Nicolas Veron, de la think-tankul Bruegel.
Din alte zone ale Europei vin alte nume de bănci aflate pe lista celor 25: Banco Comercial Português, Eurobank Ergasias SA şi National Bank of Greece SA.
Veneto Banca din Italia, Bank of Cyprus, Piraeus Bank, Eurobank şi National Bank of Greece- toate prezente cu activităţi în România- se află pe lista celor 25.
(O sinteză grafică realizată de WSJ, cu toate datele agregate ale celor de 25 de bănci. poate fi consultată AICI)
Ce urmează: capitalizare, termene, soluții
În următoarele 2 săptămâni, băncile trebuie să înainteze BCE planuri detaliate asupra modului în care vor fi acoperite deficitele.
- Lacunele identificate în domeniul calităţii activelor sau ca urmare a testului de stres trebuie remediate până la sfârşitul lunii aprilie 2015.
- Lacunele identificate de testul negativ de stres trebuie remediate până la sfârşitul lunii iulie 2015.
Toate demersurile făcute de cele 25 de bănci vor fi monitorizate zilnic de către BCE începând cu luna noiembrie 2014. În mod special, toate rezultatele vor fi luate în considerare în cadrul evaluării continue a riscurilor bancare, bunei guvernanţe şi lichiditate a capitalurilor, ca parte a procesului de evaluare SREP.
Două rapoarte, concluzii similare
Printre instituţiile care nu au trecut de evaluarea BCE, 12 bănci au acoperit deja diferenţele financiare în cursul anului 2014, până la data de 30 septembrie.
Banca Monte Paschi, de exemplu, trebuie să se capitalizeze cu 2,1 miliarde euro iar Eurobank Ergasias cu 1,76 miliarde euro, potrivit datelor BCE. Commerzbank AG şi HSH Nordbank AG au trecut testul BCE.
(Citiți și: Testele de stres pentru băncile europene – făcute după scenarii sumbre: o recesiune de doi ani şi crize valutare în estul Europei”)
„Această verificare fără precedent, în profunzime, a pozițiilor celor mai mari bănci va spori încrederea publicului în sectorul bancar”, a declarat vicepreşedintele BCE Vitor Constancio, la prezentarea publică a rezultatelor evaluării cuprinzătoare a 130 de creditori din zona euro. „Acest test ar trebui să faciliteze mai mult creditarea în Europa, ceea ce va ajuta la creșterea economică.”, consideră vicepreşedintele BCE.
Verificarea sistemului bancar european a avut două componente- o verificare a calităţii activelor înregistrate în balanţele de la 31 decembrie 2013 şi un test de stres complex, derulat în tandem de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană de la Londra (EBA), care au elaborat şi dat publicităţii materiale separate.
Împrumuturi „rele”
Potrivit Bloomberg, Banca Centrală Europeană a comunicat că creditorii trebuie să îşi ajusteze valoarea activelor bancare cu 48 miliarde euro, ţinând cont şi de faptul că alte 136 miliarde de euro au caracter de credite neperformante. Nivelul total al creditelor neperformante înregistrate în sistemul bancar european se ridică la 879 miliarde de euro, anunţă Bloomberg citând raportul BCE.
(Citiți și: ”Uniunea Europeană și-a votat Uniunea Bancară: Mecanismul și implicațiile”)
Băncile italiene sunt cele care trebuie să se preocupe în principal de ajustarea valorii activelor, existând potrivit raportului un deficit de 12 miliarde euro. Băncile greceşti trebuie să acopere un deficit de 7,6 miliarde euro, iar cele germane-6,7 miliarde euro, mai arată raportul.
Potrivit oficialilor BCE, băncile trebuie să acopere deficitul de capital în primul rând „din surse private”.
Optimism rezervat al analiştilor
Un studiu derulat recent de Goldman Sachs în rândul marilor marilor investitori instituţionali a scos la iveală faptul că aceştia cred că BCE ar fi trebuit să ceară băncilor să-şi crească capitalurile cu 51 miliarde euro pentru ca acest test să fie credibil.
Analiştii consultaţi de Reuters au salutat precauţi demersul şi rezultatele comunicate de BCE, considerând că acesta trebuie să fie un început, nu un final al operaţiunii de curăţare a sistemului bancar european.
“Acest demers ar trebui să readucă încrederea şi stabilitatea în piaţă, dar suntem încă departe de o soluţie a crizei bancare. Încă nu am răspuns provocărilor pe care le ridică sectorul bancar”, afirmă Colin Brereton, PwC.
Este a patra încercare a Europei de a-şi curăţa sectorul financiar- celelalte trei încercări au eşuat, cel mai bun exemplu fiind acela că băncilor irlandeze li s-a dat „certificat de bună purtare” cu puţin timp înainte de declanşarea unei crize bancare care a dus ţara în pragul colapsului financiar.
“Este credibil de data asta, dar este numai un început al curăţeniei care trebuie extinsă mult, tot anul viitor”, afirmă Nicolas Veron, de la prestigiosul think-tank belgian Bruegel.