fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Evaluare POR 2007-2013 – cât au schimbat banii europeni orașele care i-au folosit

de Anne-Marie Blajan 11.5.2015

regioBanii europeni folosiţi de cei care au făcut proiecte prin Programul Operaţional Regional au dus la crearea de locuri de muncă, servicii sociale mai bune, dotări mai bune în şcoli şi o dezvoltare a turismului, arată evaluarea POR făcută de Ministerul Dezvoltării, care gestionează programul.

Potrivit unui document al ministerului transmis luni presei, a fost analizat impactul fondurilor europene în cinci domenii, în perioada aprilie 2014 – martie 2015.

POR 2007-2013 se apropie de final, ultimele proiecte aflate în implementare trebuie încheiate până la sfârşitul anului 2015.

Analiza efectelor utilizării banilor europeni a ajuns la următoarele concluzii:

  • Regio a contribuit într-o măsură semnificativă la creşterea calităţii vieţii în oraşele care au beneficiat de fonduri prin acest program, iar centrele urbane au devenit mai atractive pentru persoanele active şi pentru mediul de afaceri.
  • Infrastructurile de servicii sociale finanţate prin Regio au fost de mai bună calitate, au avut utilizatori mai mulţi şi mai mulţumiţi decât cele care nu au atras o astfel de finanţare.
  • Atragerea de fonduri Regio a dus la îmbunătăţirea infrastructurii şi dotării unităţilor din învăţământ beneficiare, contribuind astfel la creşterea ratei de participare şcolară.
  • Pentru microîntreprinderi, impactul Regio se traduce în locuri de muncă nou create, performanţe mai bune şi de durata şi creşterea capacităţii antreprenoriale (capacitate crescută de organizare, de exploatare a oportunităţilor de piaţă, de diversificare şi reorientare a activităţii).
  • În domeniul turism, fondurile Regio 2007-2013 au contribuit la creasterea spaţiilor de cazare, a numărului de turişti, a gradului de ocupare şi a cifrei de afaceri – în unităţile beneficiare faţă de unităţile care nu au implementat proiecte Regio.

În oraşele care au utilizat fondurile europene, studiul de evaluare a constatat că numărul mediu al persoanelor angajate este mai mare cu 8,31%, iar rata șomajului este mai mică cu 0,89%, comparativ cu orașele non-beneficiare.

Localităţile urbane care au derulat proiecte Regio au devenit mai atractive pentru forța de muncă activă și pentru investiții. În plus, au atras mai mulți imigranți. Rata născuților vii este mai mare cu 5,5% iar rata imigrației este dublă, diferența dintre beneficiari și non-beneficiari fiind de 120,72%.

În domeniul serviciilor sociale, instituţiile care au beneficiat de fonduri europene au avut mai mutle solicitări decât cele care nu au beneficiat de fonduri, iar numărul angajaţilor cu normă întreagă în astfel de instituţii a crescut.

Calitatea serviciilor oferite în centrele sociale a crescut – prin furnizarea unor servicii noi sau îmbunătățite, creșterea numărului de utilizatori, îmbunătățirea dotărilor și achiziționarea de echipamente moderne.

În centrele de zi şi de îngrijire paliativă, reabilitate şi cu noi dotări, li s-a asigurat persoanelor vârstnice, pacienților cu boli în stadiu terminal și copiilor şi adulților cu dizabilități severe li s-au oferit servicii mai bune şi cazare al standarde europene.

În privinţa infrastructurii educaţionale, gradul de dotare cu logistică în școlile generale care au beneficiat de finanțare din fonduri europene este cu 5,6% mai mare decât în celelalte şcoli. Ele au fost dotate cu laboratoare moderne de limbi străine, științe și informatică, centre de artă sau facilități pentru practicarea sporturilor.

Utilizarea fondurilor europene au avut efecte şi în mediul de business. Microîntreprinderile care au beneficiat de ele și-au mărit personalul, în medie, cu 3 angajați, faţă de cele care nu a avut finanţare.

În plus, beneficiarii din proiectele europene au căpătat şi un mod de a acţiona în business: au o capacitate crescută de a exploata oportunităţile de piaţă, de a se orienta strategic, de a trece de la comercializare la producție, de a furniza noi servicii și de a se reorienta, schimbând domeniul de activitate.

Antreprenorii beneficiari au făcut modificări substanțiale ale produselor și serviciilor, care au dus la apariția de noi branduri, noi produse, noi oportunități de piață. Creşterea capacităţii antreprenoriale a beneficiarilor este unul dintre câştigurile accesării de fonduri europene.

Simpla solicitare a unui plan de afaceri, necesar pentru depunerea proiectului, a stimulat o reorganizare generală a activităţilor microîntreprinderilor şi a asigurat resursele financiare adecvate pentru a finanţa investiţiile.

Domeniul turismului este unul dintre câştigătorii în urma POR. A crescut numărul camerelor și al locurilor de cazare nou create: cu 28,25 camere nou create/beneficiar IMM și cu 50,42 locuri de cazare per beneficiar IMM nou create, prin comparație cu unități din turism similare care nu au beneficiat de fonduri europene.

Numărul de angajaţi al ficărui beneficiar IMM a crescut cu 12.40 în medie, în timp ce cifra de afaceri totală a crescut cu 1.122.536 lei. Din ea, cifra de afgaceri din turism a crescut cu 933.995 lei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.5.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de decese înregistrat în luna iunie din ultimii 10 ani

Mariana Bechir

În luna iunie, în România au decedat 21.073 de persoane, cu 824 mai multe decât în luna mai şi cu 544 mai multe decât în… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Proiect de HG: Lista bolilor contagioase ce impun izolarea bolnavului

Vladimir Ionescu

Guvernul a întocmit lista de boli infecțioase pentru care se poate institui izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome. Bolile contagioase vizate au fost stabilite… Mai mult

Stiri

3.000 de protestatari arestați în Belarus: Lukașenko acuză amestecul Cehiei în organizarea de proteste

Iulian Soare

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate. În urma… Mai mult

Europa

Olaf Scholz, varianta social-democraților germani pentru postul de cancelar

Iulian Soare

Social-democrații germani l-au propus luni pe Olaf Scholz, ministrul de finanțe și cel mai popular politician al partidului, să îi succeadă cancelarei Angela Merkel la… Mai mult