duminică

21 aprilie, 2024

30 septembrie, 2014

Inflaţia din zona euro a coborât luna aceasta la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, potrivit Eurostat, ceea ce alimentează teama de deflaţie în zonă şi forţează Banca Centrală Europeană (BCE) să ia noi măsuri pentru stimularea economiei.

Rata anuală a inflaţiei a încetinit la 0,3%, în luna septembrie (cea mai scăzută din octombrie 2009), după ce în august a fost de 0,4%. Este a 12-a lună consecutiv cu inflaţie sub pragul de 1%, mult sub ţinta de aproape 2% fixată de ECB pentru anul acesta.

Scăderea preţurilor la energie (cu 2,4%) este motivul principal al încetinirii, după ce în august diminuarea la această categorie a fost de 2,%.


Potrivit estimatului Eurostat, inflaţia anuală în sectorul serviciilor a crescut cu 1,1%, luna aceasta, iar alimentele, alcoolul şi tutunul – cu 0,2%.

Inflaţia de bază, fără energie, alcool şi alimente, a fost de 0,7%, comparativ cu 0,9%, în august.

În ceea ce priveşte inflaţia de bază fără preţurile la energie şi la alimentele neprocesate, ea a fost anunţată iniţial ca fiind de 0.7%, dar peste câteva ore Eurostat a corectat-o la 0,8%:

Estimatul din Germania indică o inflaţie de 0,8% în septembrie, neschimbată din luna iulie, şi cea mai mică din februarie 2010.


Rata anuală a inflației din Belgia s-a mutat în teritoriul negativ în luna septembrie, pentru prima data in aproape cinci ani, potrivit anunţului făcut luni de statistica din această ţară.

În Spania, a patra cea mai mare economie din zona euro, preţurile au scăzut pentru a treia lună consecutiv, rata anuală fiind de -0,3, în septembrie.

Italia rămâne în deflaţie. cu o rată anuală de -0,1% estimată în sptembrie, la fel ca şi în august, luna când acest stat a intrat în deflaţie pentru prima oară după septembrie 1959. În această ţară, marţi a venit şi o altă veste proastă de la statistică: şomajul în rândul tinerilor a urcat în august la un nou record – 44,2%.

Imediat după anunţarea estimatului Eurostat, euro a căzut faţă de dolar şi de lira sterlină, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Faţă de dolar – de la 1.27 la 1,2608, la 1.30 GMT,.

Tot marţi, Eurostat a dat publicităţii şi datele şomajului din Uniune – rata pe august ajustată sezonier stagnează la 11,5%, în zona euro.

Presiune pe BCE 

Mario Draghi - Președintele BCE

Analiştii citaţi de presa străină se aşteaptă ca inflaţia să crească în trimestrul al III-lea, însă atingerea ţintei dorite, de puţin sub 2%, la nivelul anului acesta, devine mai dificilă.

Situaţia creşte presiunea asupra Băncii Centrale Europene (BCE), înaintea reuniunii de politică monetară ce va avea loc joi, 3 octombrie, la Napoli. BCE ar trebui să anunţe după această reuniune detaliile complete privind noile programe de stimulare – achiziționarea de obligațiuni garantate cu active (ABS) simple și transparente, și obligațiuni ipotecare denominate în euro

Preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a anunţat în septembrie că aceste achiziţii ar începe în luna octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: