joi

28 martie, 2024

18 iunie, 2012

Antonis Samaras - liderul partidului Noua Democraţie din Grecia

Liderii politici din eurozonă au răsuflat uşuraţi la aflarea rezultatelor, fie ele şi parţiale, ale alegerilor din Grecia, unde partidul Noua Democraţie are şanse să formeze un cabinet pe platforma rămânerii la moneda euro şi a respectării angajamentelor asumate.

Toată lumea este, însă, de acord, că înţelegerile trebuie renegociate ca termene de implementare, iar programul de restructurare a statului si de austeritate trebuie continuat.

Liderii europeni care nu îşi ascund preferinţa pentru liderul dreptei Antonis Samaras s-au văzut mai liniştiţi după victoria acestuia în faţa liderului stângii radicale Alexis Tsipras.


Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru „rezultatul său bun”. Ea a declarat că „pleacă de la principiul că Grecia îşi va respecta angajamentele europene”.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble a salutat „decizia alegătorilor greci de a continua aplicarea reformelor economice şi fiscale profunde”.

„Pot să îmi imaginez că vom discuta din nou termenele limită” pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul salvării sale financiare, a declarat şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

„Cetăţenii normali nu trebuie să fie victime, în special cei care au sportat deja tăieri drastice”, a apreciat Westerwelle, adăugând că nu există „altă cale în afara reformelor”, a mai spus el.


La rândul său, ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, a declarat că „Europenii trebuie să însoţească grecii către creşterea (economică), este nevoie de disciplină dar şi de speranţă”.

Şi guvernul britanic s-a declarat dispus să colaboreze cu viitorul Cabinet grec, „indiferent care va fi acesta”.

„Marea Britanie va colabora cu Guvernul ce va fi format, indiferent care va fi acesta”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

FMI a anunţat, de asemenea, că este „pregătit să discute cu noul Guvern” grec, în timp ce preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au promis să ajute Atena. „Vom continua să susţinem Grecia”, au declarat ei într-un comunicat comun difuzat de la Los Cabos (Mexic), unde va începe luni un summit al şefilor de stat şi de guvern din G20.

Alegerile de duminica din Grecia s-au soldat cu un rezultat care permite formarea unei coalitii care sa pastreze tara in zona euro. Potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul de Interne după numărarea a 99,84 la sută din voturi, Noua Democraţie (conservatori) a obţinut 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, Syriza (stânga radicală) 26,89 la sută din voturi şi 71 de mandate, iar Pasok (socialişti) 12,28 la sută, respectiv 31 de mandate.

Pe locul al patrulea se află Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) cu 7,51 la sută din voturi şi 20 de mandate, urmaţi de Zori de Aur (neonazişti), cu 6,92 la sută şi 18 locuri în Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: