26 februarie, 2013

Doar jumătate dintre români se consideră cetățeni ai Uniunii Europene, percepția europeană despre sine fiind însă sub media la nivelul întregii UE, conform unui eurobarometru realizat în toamna anului 2012, la cererea Comisiei Europene.

51% dintre românii participanți la sondaj au subscris calității lor de cetățeni ai UE, nivelul percepției europene despre sine fiind cu 12 puncte procentuale mai mic decât media UE.

Cele mai ridicate niveluri ale percepției europene despre sine sunt în Estonia şi Spania (73%), Germania, Danemarca şi Polonia (74%), Malta (76%), Finlanda (78%) și Luxemburg (87%).


Cea mai redusă percepție europeană este în Bulgaria (47%) şi Grecia (46%), precum și, în mod tradițional, în Marea Britanie (48%).

Așteptările românilor de la UE sunt în primul rând de natură financiară: 54% doresc ca politicile Uniunii Europene să se concentreze pe priorități strict economice, care pot genera locuri de muncă, iar 16% militează pentru o mai bună coordonare a politicilor economice în cadrul procesului de guvernanță europeană.

Comparativ cu eurobarometrul similar din primăvara anului 2012, interesul economic alromânilor față de UE a scăzut în toamna lui 2012. În primărvară, 61% dintre români optaseră pentru priorități strict economice menționate, iar 13% pentru mai buna coordonare a politicilor economice.

Dintre Informațiile de care românii sunt interesați, referitor la UE, cele mai ,mult vizate sunt referitoare la posibilitatea de a muncii în celelalte state ale Uniunii. 51% dintre respondenții la studiu s-au declarat interesați să cunoască mai multe detalii în principal despre dreptul de a putea munci într-un alt stat membru, iar 45% de posibilitatea de a trăi întro altă țară UE.


Procente similare pentru munca într-un alt stat membru sunt întâlnite și în cazul vecinilor: Bulgaria (60%) şi Ungaria (56%).

”Se poate vorbi astfel despre un trend geografic şi istorico-social (ţări aflate sub regimul comunist până la sfârşitul anilor 90, recunoscute pentru un exod masiv al forţei de muncă către ţările vestice)”, se arată în eurobarometrul toamnei 2012.

În același registru, cele mai apreciate realizări ale UE, în viziunea românilor, sunt așa-numitele 4 libertăți de circulație – libera circulație a cetățenilor, bunurilor, capitalului și serviciilor în interiorul UE – (61%), urmată de pace (49%) și nivelul bunăstării sociale (31%).

Trendul liberei circulații este menținut și în comparațiile cu media UE27 (52%) ori cu alte țări europene (75% dintre cetățenii din Bulgaria și 53% din Ungaria au definit, în procentul cel mai ridicat, conceptul de liberă circula.ie ca fiind realizarea cea mai importantă a Uniunii Europene).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: