marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2015

imigrantiRomânia şi Ciprul cer Uniunii Europene concesii în schimbul primirii unui număr de azilanţi, scrie EUobserver marţi, interpretând o declaraţie a premierului român Victor Ponta în sensul că Bucureştiul nu va primi azilanţi dacă României nu i se permite să adere la zona Schengen.

„Solidaritate înseamnă atât drepturi, cât şi obligaţii, aşa că, dacă vor să avem aceleaşi obligaţii, trebuie să ne dea aceleaşi drepturi”, a declarat Victor Ponta în legătură cu numărul de azilanţi pe care România este dispusă să-l accepte.

România şi Bulgaria speră să adere la zona de liberă circulaţie încă din 2011, după ce au aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2007. Însă corupţia şi statul de drept au blocat procesul, scrie EUobsever.


Germania s-a opus aderării, în pofida susţinerii pentru primirea României în Spaţiul Schengen manifestată de Comisia Europeană (CE), cât şi de către Parlamentul European (PE).

Toate statele membre al UE, cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei, României şi Croaţiei, fac parte din Spaţiul Schengen. Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, care nu sunt membre UE, fac, de asemenea, parte din Schengen.

Ultimul plan de distribuire a migranţilor, care urmează să fie prezentat săptămâna aceasta, cere României să acccepte 4.600 de azilanţi.

Însă România afirmă că numărul este prea mare şi că va accepta doar 1.785 de persoane.


Preşedintele român Klaus Iohannis, care i-a cerut în vară lui Victor Ponta să demisioneze din cauza unor acuzaţii de corupţie, se opune, la rândul său, cotelor obligatorii de distribuire.

„Putem să tratăm această problemă cu calm şi responsabilitate şi să înţelegem ţările care au un număr mare de refugiaţi. Eu nu cred că (nişte) cote obligatorii sunt soluţia”, a spus preşedintele român.

Condiţia formulată de Cipru

Ciprul, la rândul său, afirmă că preferă să primească doar refugiaţi creştini.

„Am dori că fie creştini ortodocşi… Nu că am fi inumani ori că nu am ajuta, dacă ni se cere, dar, sincer, da, asta e ceea ce am prefera”, a declarat luni ministrul cipriot de Interne Socrates Hasikos pentru postul naţional de radio.

Ciprul urmează să accepte 274 de azilanţi, potrivit ultimului plan al Comisiei, dar este dispus să primească până la 300.

Socrates Hasikos a făcut aceste declaraţii după ce Slovacia a prezentat o poziţie similară.

Un purtător de cuvânt al Ministerului slovac de Interne declara în august că lipsa moscheilor în această ţară înseamnă că doar creştinii ar fi fericiţi să trăiască în ea.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Lideri cehi şi polonezi au făcut la rândul lor declaraţii similare.

De asemenea, o organizaţie britanică de caritate a fost de acord să găzduiască numai familii creştine din Siria în misiuni de salvare non-UE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: