vineri

29 martie, 2024

9 decembrie, 2014

În jur de 2000 de proiecte, întinse pe o listă de 610 pagini, au propus statele membre pentru planul de investiţii Juncker, scrie EUobserver, care a consultat o variantă a raportului pe care experţii Comisiei Europene îl supun marţi analizei miniştrilor de finanţe ai statelor membre, reuniţi la Bruxelles.

Planul de investiţii Juncker îşi propune stimularea investiţiilor şi atragerea banilor mediului privat în acest sens, oferind garanţii printr-un Fond European pentru Investiţii.

Lista este o colecţie a unor proiecte naţionale favorite, foarte diversificate, de la autostrăzi şi şcoli la interconectori de gaz şi cercetare în domeniul laserelor sau al ciupercilor, susţine publicaţia citată.


Franţa este singura ţară care şi-a trimis lista în limba proprie, restul statelor membre au trimis lista de proiecte în limba engleză. Cele mai multe proiecte sunt ale Belgiei, lista sa se întinde pe 100 de pagini şi îmnparte propuneri pe priorităţi şi pe două nivele: naţional şi regional.

Spania a trimis o listă foarte concisă, de doar o jumătate de pagină, fără detalierea proiectelor, dar stipulând că are nevoie de 25 de milioane de euro pentru proiecte legate de uniunea energetică şi de alte 11 pentru o „economie bazată pe cunoaştere”.

Suedia a fost la fel de succintă, a trimis două pagini, însă a detaliat proiectele care sunt în special în domeniul transporturilor şi energiei.

Malta însă a detaliat proiectele şi a inserat chiar imagini cu porturi şi ruine, scrie EUobserver.

Reuniunea miniştrilor de Finanţe – o infruntare pentru asigurarea unor bani


Miniştri de finanţe ai UE se reunesc marţi la Bruxelles şi fiecare dintre ei vrea să se asigure că, dacă ţara lor va contribui la fondul de Investiţii, vor obţine şi finanţare pentru proiectele propuse.

Comisia Europeană a spus însă că fondurile nu vor fi împărţite ţărilor, ci vor fi atribuite proiectelor pe baza calităţii lor, în urma evaluării de către un comitet independent de la BEI. În mod evident, oficiali europeni spun că nu se doreşte un echilibru geografic, ci finanţarea unor proiecte bune.

Însă se aşteaptă şi ca ţările care contribuie să ceară o parte de bani înapoi, alocaţi proiectelor pe care le propun. Deocamdată însă nicio ţară nu a făcut public oficial dacă şi cu cât va contribui, însă având în vedere că aceste contribuţii vor fi scăzute din calculul deficitului, atunci se aşteaptă să fie multe guverne care să opteze pentru asta.

Statele membre îşi vor comunica aceste contribuţii la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Peste 10 miliarde de euro alocaţi tehnologiei digitale

Comisarul european pentru economie digitală, germanul Gunther Ottinger, a spus, într-un interviu acordat acum două zile unei publicaţii germane, că mai bine de 10 miliarde de euro vor fi alocaţi tehnologiei digitale, extinderii reţelelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: