Eugen Teodorovici, fost ministru de finanţe şi acum consilier al premierului Mihai Tudose, revine cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pe o formulă specială, însă, nu cea general valabilă.
„Biserica trebuie să aleagă”
Propunerea la care s-a gândit Teodorovici pornește de la identificarea, de comun acord cu BOR, a activităților economice care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă să fie cheltuiţi în domenii pe care statul le decide.
„E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (…)”, a declarat Eugen Teodorovici, într-un interviu acordat Digi24.
Consilierul premierului susţine că aceasta este varianta convenabilă, de vreme ce sunt şi alte zone din care statul poate aduce bani, dar pe care „Biserica nu le îndrăgeşte”, iar în aceste condiţii trebuie să aleagă.
BOR nu plătește impozite statului, dar primește în fiecare an bani de la bugetul de stat.
Pentru anul acesta, s-au aprobat, prin Legea bugetului de stat:
- pentru întreținerea de biserici – 30 de milioane de lei
- contribuția statului la salariile preoților – 372,69 milioane lei.