Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a lansat un nou avertisment la adresa băncilor, precizând că dacă acestea vor majora marjele din contracte e posibil să urmeze alte măsuri.
„Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”, a spus Teodorovici la Realitatea TV.
Ordonanţa de Urgenţă ce prevede schimbări semnaficative în ceea ce priveşte impozitarea mai multor sectoare ale economiei a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Aceasta introduce şi aşa-numite „taxă pe lăcomie”, aplicată asupra activelor băncilor, în funcţie de nivelul ROBOR.
Măsura ar putea avea un impact cu atât mai semnificativ asupra creditării deoarece vine pe fondul adoptării de către Parlament a mai multor legi restrictive pentru sistemul bancar, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR).
„Impactul (măsurilor de taxare a activelor bancare – n.red.) asupra creditării poate fi semnificativ în cazul în care se vor aprobă în formulă propusă – mai ales că se asociază cu legislaţia recent adoptată în Parlament – şi este nevoie de cercetare atentă. De altfel, băncile deja spun că va avea impact asupra creditării, iar intermedierea financiară este deja redusă”, a declarat Dan Suciu, vineri, pentru Mediafax.
Economiştii şefi ai celor mai mari 5 bănci din România au avertizat că efectele „Ordonanţei Teodorovici” asupra sistemului financiar, a economiei şi societăţii vor fi foarte severe, dacă va fi adoptată.
Limitarea drastică a profitabilităţii băncilor şi a capacităţii fondurilor de pensii de a mai cumpăra titluri de stat şi de afinanţa deficitul bugetar va titluri de stat şi de afinanţa deficitul bugetar va ridica costul împrumuturilor statului la 6% (de la 5%) şi va impune împrumuturi de la FMI şi Uniunea Europeană, ca în timpul crizei din 2008.