joi

18 aprilie, 2024

13 octombrie, 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că, în principiu, nu are ce să mai caute la conducerea ministerului dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor.

„Nu sunt agăţat de postul de ministru. Dacă nu se înţelege că nu e altă cale, altă şansă, pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Întrebat dacă îşi va depune demisia dacă pachetul nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, aşa cum a anunţat, ministrul a răspuns: „În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reuşim să facem nişte modificări, nişte nuanţări, dar dacă ele nu sunt de substanţă, nu mă interesează”.


Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătăţească accesul pacienţilor asiguraţi la servicii medicale de calitate.

Pacienţii ar trebui să se adreseze mai întâi medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital, pentru ca unităţile spitaliceşti să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite, a mai declarat ministrul.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu o sumă medie de 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital, cu maximum 100 de lei.

Pe viitor, amendă pentru cei care nu se duc la controlul periodic

Conform pachetului, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate. „Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. (…) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost”, a precizat ministrul, citat de MEDIAFAX.


Întrebat dacă cetăţeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că „în acest moment nu”, dar se încearcă modificarea legislaţiei pentru a se găsi şi un fel de sancţiune, ca cetăţeanul să fie obligat „să aibă grijă de viaţa lui”.

Odată cu introducerea pachetului de bază, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi şi unul pentru cei neasiguraţi, care cuprinde mai puţine componente.

Cei două milioane de pacienţi neasiguraţi din România, beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgenţă, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia şi de prevenţie şi de programe naţionale de sănătate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: