miercuri

24 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

10 februarie, 2020

Campionii digitali europeni, printre care Spotify (Suedia), Booking.com (Olanda), cDiscount (Franța), Allegro (Polonia), eMAG (România), își exprimă printr-o scrisoare deschisă angajamentul de a colabora cu noua Comisie Europeană și a susține o viziune comună care să ducă în mod real la crearea unei Europe pregătite pentru Era Digitală.

Companiile europene de tehnologie reunite în cadrul EU Tech Alliance, organism reprezentativ de top al industriei digitale din Europa, au transmis o scrisoare deschisă noii Comisii Europene prin care își exprimă deschiderea și angajamentul de a colabora în perioada imediat următoare pentru identificarea unei viziuni comune, care să asigure un cadru de reglementare capabil să adreseze provocările generate de digitalizare, fără a inhiba însă potențialul de dezvoltare al companiilor de tehnologie europene, încă aflate la început de drum.

„În timp ce Europa privește dincolo de granițele sale, nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană are propriul său ecosistem dinamic de tehnologie. Noi, inovatorii născuți și crescuți în Europa – campionii digitali, companiile aflate în faza de scale-up, startup-urile – suntem aici pentru a susține o legislație în domeniul tehnologiei utilă pentru toți: pentru cetățeni, mediul de afaceri, consumatori, angajați și investitori deopotrivă,” se arată în scrisoarea deschisă a EU Tech Alliance.


Instalarea oficială a noii Comisii Europene a dus deja la demararea unui amplu proces de evaluare a cadrului de reglementare actual referitor la economia digitală și pregătirea unor noi direcții de acțiune, efort prin care oficialii de la Bruxelles țintesc un obiectiv major: repunerea Uniunii Europene pe harta lumii în materie de tehnologie și companii digitale de top, în contextul în care sectorul și piața digitală sunt dominate în prezent de giganți tehnologici din SUA și China.

Ținând cont că sectorul IT&C din România deja contribuie cu 6% la PIB, dezbaterea din Bruxelles se poate dovedi una deosebit de importantă și pentru țara noastră, dat fiind că regulamentele și directivele ce urmează să fie stabilite la 2000 KM de București, Cluj, Iași sau Timișoara pot stimula sau, dimpotrivă, tempera avântul și ambițiile companiilor digitale românești pe piața europeană și, de ce nu, globală. Asta mai ales dacă ținem cont că sectorul digital este anunțat ca fiind o prioritate pentru actuala echipă de la Palatul Victoria, iar nou înființata Autoritate pentru Digitalizare a României (ADR) operează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Alături de ADR, discuțiile pe dosarele digitale grele de la Bruxelles vor fi duse, cel mai probabil, de biroul Secretarului de stat responsabil cu Tehnologia Informației – CIO al Guvernului României, aflat de asemenea în subordinea prim-ministrului.

EU Tech Alliance: Europa conduce în materie de reglementare, dar reglementarea nu trebuie să fie un scop în sine

Campionii digitali europeni reuniți în cadrul EU Tech Alliance au transmis Comisiei Europene că doar împreună companiile de tehnologie  și actorii decidenți din Europa vor putea să incline actuala balanță, astfel încât “să susținem o Europă competitivă pe plan mondial în mai multe sectoare, păstrând în egală măsură valorile europene pe care cu toții le împărtășim”. Mai mult, membrii EU Tech Alliance subliniază că acest obiectiv “este posibil doar dacă Uniunea Europeană se asigură că vocea companiilor europene din domeniul tehnologiei este auzită și dacă vom conlucra la elaborarea inițiativelor legislative, dacă se va discuta cu și nu despre companiile de tehnologie din UE. În calitate de membri ai European Tech Alliance (EUTA), ne exprimăm angajamentul profund de a susține această viziune comună.”

Semnatarii scrisorii punctează că Europa conduce în materie de reglementare, dar reglementarea nu trebuie să fie un scop în sine. “Chiar dacă în plină ascensiune, majoritatea companiilor de tehnologie europene sunt tinere și fragile. Pentru a le susține creșterea, avem nevoie de un cadru inteligent de reglementare care să creeze o Piață Unică Digitală cu adevărat dinamică, ce nu îi dezavantajează pe campionii noștri atunci când aceștia concurează în plan local sau internațional.”, subliniază membrii EU Tech Alliance. “Suntem pregătiți să colaborăm cu factorii de decizie din UE pentru a oferi perspectiva și a pune la dispoziție expertiza și poveștile noastre de succes. Suntem gata să servim drept resursă în domeniul tehnologiei și să fim lideri în cadrul viziunii normative și de reglementare a UE. În următorii cinci ani, haideți să lucrăm împreună pentru a împlini această viziune,” încheie EU Tech Alliance scrisoarea.


„IT&C contribuie deja cu 6% la PIB-ul României, având potențialul să sprijine cu 10% economia națională în următorii 5-7 ani. Vorbim despre o industrie cu un potențial enorm, care este la egalitate sau chiar a depășit alte sectoare tradiționale din economia românească. Ne bucură să vedem că decidenții din Bruxelles au decis că este vremea să adreseze potențialul digital al Europei, mai ales că România poate să recupereze din decalajele față de Europa de Vest prin intermediul economiei digitale.” a spus Iulian Stanciu, CEO eMAG. „Alături de ceilalți campioni digitali membri ai EU Tech Alliance am identificat și detaliat opinia noastră cu privire la principalele direcții către care ar trebui să se îndrepte legislația europeană, pentru a susține dezvoltarea pe termen lung a industriei”.

EU Tech Alliance reunește companiile europene care au contribuit decisiv la dezvoltarea digitală a întregii regiuni. Alături de eMAG, din asociație fac parte campioni digitali precum Spotify (Suedia) sau Booking.com (Olanda), companii europene de e-commerce precum  Allegro (Polonia), cDiscount (Franța), Zalando (Germania), platforme de mobilitate urbană precum Bolt (Estonia) sau Free Now (Germania).

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: