La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Gingăşii europene

de Theophyle 23.9.2011

Poti integra state, nu poti integra caractere. Poti crea idei, nu le poti impune. Poti sa educi oameni, nu poti sa-i constrangi prin idealuri care le sunt straine. Traim intr-o lume care s-a transformat superficial, activitatea umana arata altfel, mentalitatile nu sunt diferite de cele al secolului trecut. Europa este condusa de birocrati la fel de ineficienti ca cei din unele state membre. Sunt tari care isi pot permite dualismul birocratic si sunt tari care nu au de ce sa-l accepte. Nu vad de ce cetateanul performant al unui stat care produce plus-valoare trebuie sa-l finanteze pe cetateanul neperformant al unui stat care consuma fara sa produca.

Nascuta din ororile celui de al doilea razboi mondial, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), predecesoarea uniunii a fost viziunea a doi giganti ai spiritului umanist, Robert Schuman, fost Premier si ministru de externe al Frantei si Karl Arnold, fost presedinte al Bundersratului German, prim-ministrul Renaniei de Nord-Westfalia si loctiitor al Presedintelui Germaniei pana la alegerea lui Theodor Heuss. Din nefericire, viziunea umanista a celor doi se gaseste astazi intr-o criza fara precedent. Nu sunt euro-sceptic, sunt insa un euro-realist, vad cu prudenta si responsabilitate ceea ce se intampla astazi si gasesc cu amaraciune ca statul national va invinge entitatea suprastatala. Lucrurile s-au facut mult prea repede si mult prea nechibzuit.

Tratatul de la Lisabona, sub titlul oficial “Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene”, s-a finalizat în urma unui summit neoficial la Lisabona la 19 octombrie 2007.

La 13 decembrie 2007 tratatul a fost semnat de către reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE. Potrivit articolului 6, intrarea în vigoare a Tratatului era iniţial programată pentru 1 ianuarie 2009, în cazul în care toate instrumentele de ratificare vor fi fost depuse anterior acestei date sau, în caz contrar, în prima zi a lunii următoare celei în care a fost depus ultimul instrument de ratificare. Cum Republica Cehă a ratificat tratatul abia la 3 noiembrie 2009, ultima dintre cele 27 de tări membre care a îndeplinit această procedură, el a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Acest tratat, nascut prin compromisuri la limita absurdului, a murit in fasa.

Treptat, ca in orice constructie umana, birocratia a pus mina pe proiect si l-a acaparat. Proiectul initial a devenit unul din ce in ce mai vast, iar politicienii cei vechi au fost inlocuiti cu altii, nascuti dupa razboi, crescuti in spiritul lui “trebuie sa am de toate”, “mi se cuvin toate”, “merit mult si dau putin”. Convingerile politice ale acestor politicieni, care astazi conduc Europa, avand in jur de 40-60 de ani, sunt ca frunza in vant, de multe ori pragmatice, alte ori extrem de cinice.

Prin Tratatul de la Lisabona, puterea administrativa a Uniunii a fost transferata cu ajutorul unor costuri enorme in mana unei birocratii unioniste, pe care imi place sa o denumesc semnificativ “Eurocraţie.” Acesti eurocraţi, formati din “birocratiile nationale unite”, au devenit militanti ai multiculturalismului imposibil, anuland spiritualitatea, jenati fiind de istoria, traditia culturala si religioasa a Europei, prinsi in capacana asa numitei “corectitudini politice.”

Cel mai important functionar al Uniunii, Preşedintele permanent al Consiliului UE, Herman van Rompuy, a recunoscut că Strategia Lisabona a eşuat. Scopul său era să facă din UE “the most dynamic and competitive knowledge-based economy in the world capable of sustainable economic growth with more and better jobs and greater social cohesion, and respect for the environment by 2010”. Citatul acesta a fost repetat cuvânt cu cuvânt de mii de ori. Citatul insa nu a reusit sa produca nimic cu care se putea concura cu marile puteri tehnologice si economice ale lumii. Bineinteles, acolo ca si in Romania, criza economico-financiara este de vina. Uniunea Europeana reuseste sa devina o forma golita de fond cu orice zi care trece.

Europa sta prost. Ultimele evenimente politice, economice si financiare pun in pericol nu numai coeziunea Uniunii Europene ci si alianta militara Nord-Atlantica. Dupa comportamentul Olandei legat de Spatiul Schengen orice om normal s-ar intreba – poate cineva sa mai creada ca vre-un soldat olandez ar lupta pentru apararea Romaniei in cazul unui posibil conflict?

Din nefericire, gandirea politica a decidentilor romani nu a reusit sa desluseasca fluxurile subterane ale acestor schimbari sau cel putin aceste fluxuri nu s-au reflectat in atitudinile noastre politice. Poate acum, cand lucrurile sunt mai clare decat oricand diplomatia romaneasca si politicul romanesc in majoritatea lui ar trebui sa considere o schimbare radicala de atitudine si sa actioneze conform unor idei diferite pornite din mai putina umilinta si slugarnicie – (1) unui “realpolitik” i se poate raspunde numai in acelasi fel; (2) viitorul este numai in Uniunea Europeana si asta trebuie sa fie prioritatea majora a politicii romanesti; (3) statul national nu a murit, el exista si este inca (probabil va mai fi in viitorul secol) unitatea politica, sociala si economica cea mai importanta a unui popor; (4) vom supravietui cu ajutorul competentelor si nu cu cel al smecheriilor.

Despre “Trezirea din iluzii a „prizonierului instituţionalizat” “ un fel de completare a celor scrise aici puteti citi pe Politeia.

Theophyle

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.9.2011

6 comentarii

 1. Ștefan A.
  23.9.2011, 4:28 pm

  Cind nava plutea pe valuri , pasagerii se comportau cuvincios unu cu altu . Fiecare respecta colegii de calatorie dar in acelasi timp fiecare era la locul lui . Care in clasa 1 , care in a 2-a , care in a 3-ia . A venit nenorocitul ala de iceberg (care a fost lovit din graba de a depasii recordul mondial ) si toti au jucat teatrul ca nimic nu e grav , toti sint uniti si sanatosi . Inutila deci orice masura preventiva de evacuare , salvare a calatorilor . Sa cinte fanfara pe punte . Cind a inceput sa mearga la fund vaporul , adevarata fata umana a aparut in toata splendoarea ei . Se salveaza cine poate si fiecare pentru sine . 🙂
  Intre ce se intimpla acum in UE si tragedia Titanicului sint asemanari evidente . Inclusiv pe partea greselilor de subevaluare a riscurilor si lejereta cu care a fost gindita salvarea in ordinea averii dar si a puterii . 🙂

 2. Theophyle
  23.9.2011, 5:30 pm

  Salut Stefan 🙂
  Forte metaforic comentariul dar si foarte exact! Am impresia ca inca Icebergul inca nu a fost lovit!

 3. Filme online
  23.9.2011, 6:10 pm

  Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

 4. Trezirea din iluzii a „prizonierului instituţionalizat” « Politeía
  24.9.2011, 6:37 am

  […] Curs de Guvernare puteti citi o postare complementara in acest subiect – Gingăşii europene Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:Like7 bloggers like this […]

 5. danahile
  24.9.2011, 1:58 pm

  eu vad aceasta constructie europeana indentica cu o constructie politica(vezi cdr,da sau usl) si ca si cea politica nu are nici o sansa de supravietuire.singura sansa de fezabilitate a UE era constructia prin fuziune,unirea stat cu stat pe intelesul tuturor,parerea mea.

 6. Isailă Brătfălean
  25.9.2011, 6:06 pm

  Cam prematură prognoza victoriei naționaliștilor, imediat ce aceștia încep să-și arate colții. Știu că autorul este un naționalist de modă veche, dar să se aștepte la confruntări serioase „fără frontiere” în cadrul U.E. în care state precum cel român se vor face țăndări, migrațiile vor fi încurajate, fuga capitalului din Europa va fi stopată.

  Altfel, specificul etnic este și va fi respectat în Europa, inclusiv de către autoritățile europene (nu cum minte autorul). Atâta doar că nu va îmbrăca forme politice. Temele europene vot acapara viața politică. De-altfel niciodată nu au fost mai prezente ca astăzi.

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult